
Autor: Alina Petre
In articol:
Sfântul Nicolae 2022. Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi, dar și cum sărbătoresc românii pe 6 decembrie.
Sfântul Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri
- Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o sărbătoare mai mult pentru copii. Este vorba despre o tradiție vie în mai multe țări europene, ziua de 6 decembrie fiind stabilită ca zi care anunță sosirea Crăciunului.
- În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae este ilustrat pe un cal alb, asociat cu zăpada din luna decembrie, păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură.
- De asemenea, se zice că este iscoada a diavolului, stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec, apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.
- Tradițiile diferă în funcție de regiune. O trăsătură comună cu sărbătoarea Crăciunului este distribuirea de cadouri și de dulciuri copiilor, sărbătoare care la unii îl înlocuiește pe Mos Crăciun iar la alții cele doua sărbători se completează una pe alta.
- În România, copiii primesc dulciuri sau cadouri în ghetuțe dacă au fost cuminți, iar dacă nu, o nuielușă. Este foarte important ca încălțămintea să fie curată și așezată frumos la ușă.
- De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de măr, pentru că acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradițiile populare.
- Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2022. Sărbători cu cruce roșie în luna decembrie
Cine a fost Sfântul Nicolae
- Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca Sfânt în secolul al XVI-lea.
- Acesta s-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).
- Părinții săi au murit destul de devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae 2022? Vezi lista completă a numelor derivate din Nicolae
- Se spune că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci este considerat ocrotitorul lor.
- Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.
- De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.
- În fiecare an, pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este cinstit prin slujbă în toate bisericile, această sărbătoare fiind marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Tot atunci, este dezlegare la pește, în cadrul postului pentru Crăciun.
Surse: ro.wikipedia.org, traditii-superstitii.ro
Distribuie pe: