Sfântul Pantelimon 2021. Cruce neagră în calendar la sărbătoarea „Doctorului fără de arginți”

Sfântul Pantelimon 2021. ”Doctorul fără de argint” este sărbătorit pe 27 iulie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Pantelimon 2021. ”Doctorul fără de argint” și marele vindecător de boli este sărbătorit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, la data de 27 iulie 2021.

Sfântul Mucenic Pantelimon este cinstit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și de către Biserica Ortodoxă.

Sfântul Pantelimon 2021

Sfântul Pantelimon a fost martir în timpul persecuției lui Dioclețian. Acesta este unul dintre cei mai populari sfinți ortodocși este ”Doctor fără de arginți”, dar și vindecător de boli.

Citeste si: Sf. Pantelimon 2021. Ce mai puternică rugăciune care se rosteşte pe 27 iulie VIDEO și TEXT

Sfântul Pantelimon 2021. ”Doctorul fără de argint” și marele vindecător de boli este sărbătorit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox
Sfântul Pantelimon 2021. ”Doctorul fără de argint” și marele vindecător de boli este sărbătorit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox[Sursa foto: PixaBay]

„A studiat medicina cu atât succes, că împăratul Maximian l-a numit medicul său. Într-o zi, când sfântul nostru conversa cu un preot sfânt pe nume Ermolae, acesta din urmă, după ce a lăudat studiul medicinei, a încheiat astfel: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”, a spus Sfântul Alfons Maria de Liguori despre Sf.

Pantelimon.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

De-a-lungul vieții sale, Sf. Pantelimon i-a vindecat pe cei care sufereau de boli, ba chiar a făcut o minune cu un orb. Aceste fapte deosebite au atras mânia celorlalți medici păgâni, care l-au denunțat pe Sf.

Pantelimon că este creștin.

Astfel, Sfântul Pantelimon a fost chinuit de prigonitorii creștinilor. Sf Pantelimon a fost aruncat în mare, pus în mijlocul animalelor sălbatice, chinuit pe o roată plină de cuie, iar în cele din urmă a fost decapitat pentru credința sa în Iisus Hristos.

Cinstirea Sfântului Mucenic Pantelimon

Capul Sf. Pantelimon se păstrează la Mănăstirea Sfântul Pantelimon  de la Muntele Athos.

Însă, anumite părți din moaștele Sfântului Pantelimon se găsesc și în România. Acestea au fost aduse din Orientul apropiat de către preotul Dimitrie Popescu și donate, în anul 1931, catedralei episcopale din Constanța. Au fost așezate într-o raclă de argint, sub un baldachin, lângă Sfântul Altar, potrivit orthodoxwiki.org.

Sf. Pantelimon este venerat în multe țări ale lumii și este patronul multor orașe. Popularitatea Sfântului Pantelimon s-a extins și în Anglia, Franța, Germania, Italia și Portugalia.

Citeste si: Calendar Ortodox IULIE 2021. Sfântul Pantelimon- 27 iulie, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Sfântul Pantelimon 2021. ”Doctorul fără de argint” și marele vindecător de boli este sărbătorit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox
Sfântul Pantelimon 2021. ”Doctorul fără de argint” și marele vindecător de boli este sărbătorit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox[Sursa foto: wikipedia.org]

Sfântul Pantelimon 2021. Rugăciune către Sf. Mucenic Pantelimon

O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase...
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.

Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfântul Pantelimon 2021. Ce mai puternică rugăciune. E bine să o citești pe 27 iulie VIDEO și TEXT

În ce zi pică Sf. Maria Mare 2021? Sărbătoarea se mai numește și Adormirea Maicii Domnului

Când pică Sf Maria Mică în 2021? Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Atenţie Tauri, Balanțe și Scorpioni! 7 zodii vor primi șansa de a rezolva lucrurile

Începe războiul lângă ROMÂNIA! Alertă maximă la graniță: Armata este la frontieră!

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan produce CUTREMUR în România. Imaginea care bagă frica în „amantele lui Reghe” . „Pe mine nu mă doboară nimic”

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies