Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie, este primul martir al Bisericii. Tradiții și obiceiuri: Ce este bine să faci în această zi

Creştinii îl prăznuiesc în a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ştefan.

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Sfântul Ştefan este sărbătorit în data de 27 decembrie. El este primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos, devenind astfel şi primul martir al Bisericii. 

Calendar Ortodox 2020. Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

Sfântul Ștefan a fost primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. Iisus Hristos l-a luat sub aripa să, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale. Sf. Ștefan a fost numit Arhidiacon, funcție care prevedea că el să îi conducă pe diaconi.

Citeste si: Rețete de Crăciun! Cele mai gustoase dulciuri ce nu pot lipsi de pe masa festivă de sărbători. Copiii vor fi cei mai încântați de preparate

Sfântul Ștefan a stârnit atenția fariseilor, pentru că încearca să aducă oamenii de partea sa și să îi convertească la creștinism prin predicile despre învățăturile lui Hristos. El a fost acuzat de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. Sfântul Ștefan este condamnat la moarte prin lapidare.

După ce și-a aflat sentința, sfântul Ștefan a avut o teofanie și le-a spus iudeilor: „Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”.

A fost ucis prin lapidare și a devenit astfel primul martir care a fost ucis pentru că a mărturisit în față tuturor credință pe care o avea în Iisus. Înainte să își dea duhul, sfântul Ștefan a cerut iertare pentru cei ce îl omoară.

Citeste si: Mesaje de Craciun. Cele mai originale urări și felicitări de sărbătorile de iarnă pentru rude și prieteni

Locul unde era îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mură” din Roma împreună cu moaștele arhidiaconului român Laurentius.

Cine a fost Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

După întemeierea Bisericii, apostolii, care au fost aleşi dintre bărbaţii „plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, au fost chemaţi să slujească în lăcaşele de cult şi să se asigure că tradiţia este respectată la mesele comune.

Sfântul Ștefan a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe. Rolul apostolilor era foarte important şi a dus, în timp, la o Biserică puternică, în care oamenii veneau să-şi caute alinarea sufletească.

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ștefan

Tradiția spune că de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă icoana Sfântului, pentru că îi poate ajuta pe creștinii care au probleme de sănătate, chiar și pe cei care se judecă de foarte mult timp cu persoanele orgolioase.

În unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc așa-numitele Painici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obișnuiește că aceste painici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan.

Citeste si: Crăciunul și Revelionul în 2020! Unde și cu cine își vor petrece românii sărbătorile de iarnă

În 27 decembrie, este bine ca enoriașii să dăruiască o icoană a Sfântului Ștefan sau să aprindă o candelă nouă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei. În semn de iubire și respect pentru Sfântul Ștefan, este bine ca în ziua în care îl sărbătorim să ne împăcăm cu toți cei care suntem certați.

Mesaje de Sfântul Ștefan

Pe data de 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, sunt sărbătoriți creștinii care poartă numele de Ștefan. Peste 422.000 de români, dintre care aproximativ: 300.000 sunt bărbaţi și 100.000 femei. Numele Ștefan înseamnă în limba greacă „cunună”.

Iată câteva dintre cele mai frumoase mesaje și urări de Sfântul Ștefan, numai bune de trimis celor dragi care își sărbătoresc onomastica pe 27 decembrie.

„Îți urez ca ziua ta să îți aducă o rază de soare, sa ai inima plină de speranță, iar în lume să găsești numai fericire! La multi ani!”

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

„Îţi urez din tot sufletul noroc, să îţi găseşti pacea şi fericirea, să nu verşi nicio lacrimă şi să trăieşti fiecare clipă astfel încât să nu regreţi nicio secundă trecută! Cele mai bune urări de la mine.”

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020 în România. Unde îți poți petrece Crăciunul și Revelionul anul acesta

„Un gând bun şi-o sărutare/ Azi la ceas de-aniversare/ Sfântul Ştefan să vă ocrotească/ Visele să vă-mplineasca!/ La mulţi ani!”

„Cu simple cuvinte/ Îţi urez fierbinte/ Mulţi ani înainte!/ Ani cu cer senin şi noroc deplin/ Ani cu porţi deschise/ Pentru nenumăratele tale vise!/ LA MULŢI ANI!”

„Ştefan – Hai noroc şi voie bună/ Să petrecem împreună/ C-astăzi este o zi mare/ Şi-i motiv de sărbătoare! La mulţi ani!”

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Ştefan !”

„La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porţi să te călăuzească mereu!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Ştefan!”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Imagini de senzație de la ziua de naștere a lui Dani Mocanu! Guță a avut grijă să îl distreze pentru un pumn de bani

Raed Arafat, primele declarații despre noua tulpină de COVID, descoperită în Marea Britanie! "Este posibil ca vaccinul să aibă efect..."

Revelion 2021. Unde îți poți petrece sărbătorile de iarnă în siguranță

Luna în Gemeni aduce schimbări foarte bune pentru 5 zodii

Se dau 400 de lei de persoană! Poți aplica de pe 14 mai. Ce poți să faci cu banii de la stat

DEZASTRU! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

EXCLUSIV. Imaginile spun totul: Cătălin Măruță fumează. A fost surprins pe video

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies