Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele, este sărbătorit în prima zi a anului. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Vasile, sărbătorit în prima zi din noul an, este unul dintre cei mai importanţi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Sfântul Vasile, considerat păzitor de duhuri rele, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe. El este sărbătorit în prima zi din noul an, cu urări şi petrecere.

Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele

Anul Nou începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat „păzitor de duhuri rele”. Numele Vasile provine din grecescul basileios și înseamnă „rege", „împărat" sau „bazileu".

Citeste si: Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie, este primul martir al Bisericii. Tradiții și obiceiuri: Ce este bine să faci în această zi

Sfântul Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329, într-o familie creştină binecunoscută și a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379, când încă nu împlinise 50 de ani. Tatăl său este Sfântul Vasile cel Bătrân, un renumit învăţător, iar sora sa, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit de asemenea sfinţi.

Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele

Cine a fost Sfântul Vasile

Sfântul Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol şi la Atena. De tânăr el s-a făcut remarcat prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. În căutarea căilor spre perfecţiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia. La întoarcerea în Pont, el înfiinţează o mănăstire pe malul Irisului. Datorită scrierilor sale din acea perioadă, care pun bazele vieţii monahale sistematice, Sfântul Vasile este considerat părintele monahismului oriental.

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020 în România. Unde îți poți petrece Crăciunul și Revelionul anul acesta

În anul 370, Sfântul Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, el era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi până la Eufrat.

Sfântul Vasile a acordat o mare atenție săracilor şi a făcut multe acte de caritate.

De altfel, dragostea sa faţă de semeni s-a concretizat mai ales în aşezământul filantropic, numit de credincioşi Vasiliada, unde au fost adunaţi cei înfometaţi şi abandonaţi, spre a fi hrăniţi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Anul Nou, marcat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se numeşte Revelion, dar este și seara Sfântului Vasile. Se spune că  în noaptea de Sfântul Vasile  cerul se deschide de trei ori câte o clipă.

Conform tradiției, în ziua de Sfântul Vasile cel Mare este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc tot anul.

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

Citeste si: Crăciun și Revelion 2020. Cum pot petrece românii sărbătorile de iarnă, în plină pandemie

În tradiția populară se spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat. De asemenea, în ziua de Anul Nou, orice familie trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea un an bogat.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot așa vom avea și sânge în obraji. Conform tradiției populare, cum e ziua de Anul Nou, așa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelșugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoși tot restul anului.

La trecerea dintre ani și pe 1 ianuarie copiii obișnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăție și sănătate.

Mesaje de Sfântul Vasile

Aproximativ 600.000 de români își sărbătoresc onomastica în noaptea dintre ani. Astfel, toți credincioșii care au rude sau prieteni cu numele de Vasile sau Vasilica, ori alte derivate, pot transmite un gând bun de Sfântul Vasile. Iată câteva dintre cele mai inspirate mesaje pe care le poți trimite celor dragi.

Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele

„Anul Nou care începe azi să îţi aducă numai bucurii şi împliniri. La mulţi ani, fratele meu Vasile!”

„Anul Nou care începe azi să îţi aducă numai bucurii şi împliniri. La mulţi ani Vasile!”

„Te felicit cu ocazia zilei tale de nume, dorindu-ţi multă sănătate şi realizări frumoase. Fie ca magia tuturor clipelor trăite şi cumpăna dintre ani să te găsească mai fericit decât ai fost până acum şi să rămâi aşa, nu pentru un an, nu pentru doi, ci pentru tot restul vieţii. La mulţi ani, Vasile!”

Citeste si: Sarmale de Crăciun 2020. Trei rețete din zone diferite ale țării! Tu pe care le preferi?

„Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Vasile pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să iţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.”

„Cu ocazia zilei onomastice îţi urez la mulţi ani de Sfântul Vasile !”

„De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ţi le pui. La mulţi ani, Vasile!”

Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele

„Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Vasile pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să iţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.”

Citeste si: Mesaje de Craciun. Cele mai originale urări și felicitări de sărbătorile de iarnă pentru rude și prieteni

„Pentru că ești o persoană atât de bună, de draguță și de loială, îmi doresc ca Sf Vasile, al cărei nume îl porți, să aibă grijă de tine, să îți călăuzească toți pașii și să îți lumineze calea în viață. Te iubesc, femeie simplă cu nume sfânt!”

„Îți urez din tot sufletul noroc, să îți găsești pacea și fericirea, să nu verși nicio lacrimă și să trăiești fiecare clipă astfel încât să nu regreți nicio secundă trecută! La mulți ani, Vasile !”

„Să-ți dea Domnul sănătate,
Judecată înțeleaptă,
Viață lungă pământească,
Ce dorești să se-mplinească!”

 

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ana Maria Mocanu, probleme serioase de sănătate! Cu ce se confruntă fosta asistentă de televiziune?!

Bilanț Covid-19, 21 decembrie! Numărul de cazuri noi de coronavirus este în scădere

Adresa poștală a lui Moș Crăciun. Unde trebuie să-i trimită copiii scrisorile

Luna în Gemeni aduce schimbări foarte bune pentru 5 zodii

Se dau 400 de lei de persoană! Poți aplica de pe 14 mai. Ce poți să faci cu banii de la stat

DEZASTRU! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

EXCLUSIV. Imaginile spun totul: Cătălin Măruță fumează. A fost surprins pe video

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies