Sfaturi pentru sănătatea mintală - rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul, faceţi voluntariat

Medicii susţin că pentru sănătatea mintală trebuie ca fiecare om să-şi găsească echilibrul corect în viaţă, ce poate fi atins prin metode între care liniştirea minţii, ruperea monotoniei, activităţi de voluntariat şi evitarea alcoolului şi a drogurilor.

Distribuie pe:

fara descriere"Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sănătatea lui mintală: valorizaţi-vă, aveţi grijă de corpul dumneavoastră, înconjuraţi-vă de oameni buni, oferiţi-vă ca voluntar, gestionaţi stresul, liniştiţi-vă mintea, stabiliţi-vă obiective realiste, rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul şi alte droguri, acceptaţi ajutorul atunci când este nevoie", a declarat, miercuri, medicul Elena Preda, la conferinţa kalooga_36441" Coexistând cu schizofrenia", organizată de Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgoş" din Bucureşti.

Potrivit medicului, o persoană din cinci poate să aibă o problemă psihiatrică. "În prezent, depresia ocupă locul trei în lume, dar în viitor tinde să ajungă pe locul doi, după bolile cardiovasculare", a mai spus dr. Elena Preda, şef de clinică la Spitalul "Constantin Gorgoş".

Tot legat de sfaturile pentru sănătatea mintală, medicul a dat exemple de activităţi ce pot ajuta în acest scop. "Valorizaţi-vă înseamnă, de fapt, a-ţi face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceţi cuvinte încrucişate zilnic, lucraţi în grădină, luaţi lecţii de dans, învăţaţi o limbă străină sau cântaţi la un instrument", a spus dr. Preda.

Referitor la grija faţă de corp, specialistul a spus că aceasta poate îmbunătăţi, şi ea, sănătatea mintală. "Trebuie grijă ca mâncarea să fie nutritivă, să fie evitate ţigările, să fie consumată multă apă, dar contează în special exerciţii fizice, care ajută la reducerea depresiei şi a anxietăţii, la îmbunătăţirea stării de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie", a explicat Elena Preda.

Medicul s-a referit şi la problema stresului, pentru rezolvarea căreia sunt foarte importante tehnicile de bună adaptare. "Practicaţi tehnicile de bună adaptare, încercaţi un minut strategiile de stres, ieşiţi la o plimbare în natură, jucaţi-vă cu animalele de companie sau încercaţi să ţineţi un jurnal, pentru a reduce stresul. De asemenea, amintiţi-vă să zâmbiţi, pentru că cercetările arată că râsul poate stimula sistemul imunitar, poate uşura durerea, relaxa corpul şi reduce stresul", a explicat dr. Preda.

Despre stabilirea unor obiective realiste - o altă metodă pentru sănătatea minţii -, medicul recomandă ca fiecare om să-şi fixeze un scop cât mai înalt, dar totodată realist, pentru că astfel, odată atins acesta, va apărea şi sentimentul de realizare şi autovalorizare în progresul spre obiectivul ales.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate