Sfeștanie în luna martie. De ce este bine să sfințești casa în această lună

Sfeștanie în luna martie. Vezi la ce perioadă de timp se face sfințirea casei.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfeștanie în luna martie. De ce este bine să sfințești casa în această lună, dar și la cât timp este bine să se facă slujba de sfințire a casei.

Ce este sfeștania

Sfeștania este slujba aghiasmei mici, care se face de către preot în casele credincioșilor, dar și la biserici. La slujba sfeștaniei se stropesc cu apa sfințită toate incăperile casei, dar și toți cei prezenți la slujbă.

Totodată, atunci când preotul vine să facă sfeștanie în casa credinciosului, se citesc și rugăciuni pentru ca toți cei ai casei să fie sănătoși și să aibă spor în toate.

”Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfințește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia sfințirii și rugăciunea mărturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă și dă sănătate sufletească și trupească...

Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare”, scrie în cartea de slujbă a preotului care realizează sfeștania.

Citeste si: Când pică Înălţarea Domnului în 2022? Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Învierea Domnului

Sfeștanie în luna martie. De ce este bine să sfințești casa în această lună

Sfeștanie în luna martie. De ce este bine să sfințești casa în această lună

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfeștanie în luna martie

Sfeștania pentru casă este precum spovedania pentru om.

De aceea este bine să se facă sfințirea casei de câteva ori pe an. Însă, mare majoritatea a oamenilor cred în mod eronat că sfeștania se face doar în luna martie, pentru ca locuința să fie ferită de farmece și de vrăjitorii.

Sfeștania poate fi făcută în luna martie, însă se poate face și în oricare alt moment al anului, pentru ca gospodăria să fie ferită de rele și de toată lucrarea diavolească.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În trecut se obișnuia ca în prima zi a fiecărei luni să se facă sfințirea casei. Însă acum, dacă nu este posibil acest lucru, creștinul trebuie să facă sfințirea casei de cel puțin o dată pe an.

Pregătire pentru sfeștanie

Creștinii care vor să facă sfințirea casei, trebuie mai întâi să se spovedească, să țină post, să nu fie certați cu aproapele și să se ferească de clevetire.

Casa trebuie să fie curățită și îngrijită înainte să fie chemat preotul. Pentru slujba sfeștaniei, credinciosul trebuie să pregătească o măsuță orientată spre răsărit, pe care se vor așeza următoarele:

  • un vas larg la gură cu apă;
  • un mănunchi de busuioc;
  • sfeșnice cu lumânări de ceară;
  • un pomelnic cu cei ce locuiesc în casă și cu cei pe care respectivii doresc să-i pomenească la rugăciune;
  • dacă se face pentru prima dată sfeștanie în casă se mai pune un vas mic cu ulei și un bețișor cu vată;
  • o icoană (dacă măsuța nu se află în fața icoanei din casă).

Preotul va sta în fața măsuței iar credincioșii vor sta în spatele preotului, așa cum stăm și la biserică, toți cu fața spre răsărit. Toate ușile caselor vor fi larg deschise pentru ca preotul să poată intra în ele pentru a le binecuvânta și sfinți.

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Sfeștanie în luna martie. De ce este bine să sfințești casa în această lună

Sfeștanie în luna martie. De ce este bine să sfințești casa în această lună

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciune pentru bunăstarea casei

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuiești și spre cele smerite privești, binecuvântează casa noastră și cu puterea Ta, întărește-ne pe noi, robii Tai (numele), cei ce locuim în ea.

Bine este, Doamne, ca și casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinam înaintea sfintelor icoane și ne rugăm ție. Binecuvântează, Doamne, gaspodaria noastră și înmulțește în ea toate bunătățile, ca să uitam de grijile și nevoile pământești și să putem lucra mai cu osadrie pentru dobândirea vieții cele veșnice și pentru a ajunge în locașurile Tale cele sfinte.

Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmașului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească și să ne ferească de toată răutatea și să ne povățuiască spre lucrarea tuturos faptelor celor bune și spre împlinirea sfintelor porunci.

Că ție ți se cuvine a ne milui și a ne mântui, Dumnezeul nostru, și tie slavă înălțam, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Vezi care sunt zilele cu dezlegare la pește

O, preaslăviţilor Mucenici Gurie, Samona şi Aviv! La voi, ca la nişte grabnici ajutători şi calzi rugători, alergăm noi, nevrednicii şi neputincioşii, rugându-vă cu osârdie: nu ne treceţi cu vederea pe noi, cei căzuţi în multe fărădelegi, care păcătuim în toată ziua şi în tot ceasul: povăţuiţi-i la calea dreptăţii pe cei rătăciţi, tămăduiţi-i pe cei ce pătimesc şi pe cei întristaţi, păziţi-ne pe noi întru viaţă neprihănită şi cu întreagă înţelegere. Precum oarecând, aşa şi acum sunteţi acoperitori ai căsătoriilor, întărindu-le în dragoste şi în unire de cuget şi izbăvindu-le de toate răutăţile şi nevoile. Apăraţi-i, preaputernicilor Mărturisitori, pe toţi creştinii dreptslăvitori, de năpaste, de oamenii răi şi de cursele diavoleşti; feriţi-i pe ei de moartea năprasnică, rugându-vă Preabunului nostru Domn să ne adauge marile şi bogatele Sale mile nouă, smeriţilor Săi robi, că nu suntem vrednici să chemăm cu buze necurate numele cel de mare cuviinţă al Ziditorului nostru, dacă voi, Sfinţilor Mucenici, nu veţi mijloci pentru noi. Pentru aceasta, la voi alergăm şi mijlocirea voastră înaintea Domnului cerem. Aşijderea, izbăviţi-ne de grindină, de potop, de foc, de sabie, de năvălirea celor de alt neam şi de războiul cel dintre noi, de molimele cele aducătoare de moarte şi de toate bântuirile cele pierzătoare de suflet. Aşa, pătimitorilor ai lui Hristos, rânduiţi-ne cu rugăciunile voastre toate cele bune şi de folos, ca întru bună cinstire săvârşind vieţuirea noastră vremelnică şi dobândind sfârşit neruşinat, să ne învrednicim, cu mijlocirea voastră, dimpreună cu toţi Sfinţii, a sta de-a dreapta Dreptului Judecător şi a-I slăvi pe El, pe Tatăl şi pe Sfântul Duh în vecii vecilor. Amin.

Surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro, orthodoxwiki.org.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Sărbătoarea are loc cu o săptămână înainte de Paște

Postul Paștelui 2022! Vezi când se încheie Postul Mare al Sfintelor Paști

Cea mai puternică rugăciune pentru alungarea tristeții. E bine să o rostești atunci când te simți descurajat

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin a dat ORDINUL FINAL! Se întâmplă mâine, 21 mai (SURSE)

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies