Sfinții Împărați Constantin și Elena 2022. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sf. Constantin și Elena. Istorie, tradiții și obiceiuri în ziua sfântă.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie interzisă.

Sfinții Constantin și Elena 2022

Sfinții Constantin și Elena se sărbătoresc în fiecare an pe data de 21 mai, fiind sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de sâmbătă.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272- 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306. În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan, prin care creştinismul devine "religie permisă", alături de altele din imperiu. El ia totodată măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură din legile penale pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici.

Sfinții Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri

Sfinții Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Din dorinţa de a ajuta Biserica, a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, împotriva ereziei lui Arie. Sub influenţa Sfântului Atanasie cel Mare, Sinodul a proclamat învăţătura ortodoxă despre dumnezeirea Fiului care este "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut".


Citeste si: Sfântul Ioan Valahul 2022. Ce rugăciune puternică să spui în ziua de sărbătoare

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a primit botezul în anul 313. Sfânta Împărăteasă a fost o creştină foarte evlavioasă sprijinind ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt, biserica din Ghetsimani, precum şi alte 18 lăcaşuri de cult.

De asemenea, Sfânta Elena a mers la Ierusalim, unde a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Tradiții și obiceiuri Sf. Constantin și Elena

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Citește tradițiile și obiceiurile sărbătorii creștine.

  • Mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului.
  • În unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca.
  • Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

    Citeste si: 5 mănăstiri frumoase de lângă București pe care trebuie să le vizitezi

  • Ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.
  • Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu agheasmă.
  • Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.


    sursă: libertatea.ro
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbători calendarul ortodox 2022. Sărbători religioase marcate cu cruce roșie în calendar

Care este diferența dintre cruce roșie și cruce neagră în calendarul ortodox

Crimă șocantă în Bascov! Un bărbat și-a ucis familia, apoi a încercat să-și pună capăt zilelor. Printre victime se afla și un copil de 5 ani

Ion Țiriac, remarci la adresa Simonei Halep: „În ultimii doi ani, ea a jucat 10-15% din întâlnirile pe care trebuia să le joace”

L-au LICHIDAT pe loc! Toată Rusia este în DOLIU

„Păcat că la TV arăți altfel” Gabriela Cristea, criticată dur în mediul online

Obținerea permisului de conducere pentru persoanele sub vârsta de 18 ani. La ce categorii de autovehicule pot susține minorii examenul auto

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies