Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de astăzi

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce este interzis să faci la sărbătoarea de pe 8 noiembrie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la marea sărbătoare de pe 8 noiembrie 2021.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se cinstesc în fiecare an la data de 8 noiembrie, în calendarul creștin ortodox.

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului, potrivit traditii-superstitii.ro.

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Idei cadouri Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Ce cadou să oferi de ziua numelui pentru femei, bărbați și copii

Despre Sfântul Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavriil se cunoaște că este vestitorul Fecioarei Maria și că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

În tradiția populară se spune ca în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Obiceiul se mai numește și “Moșii de Arhangheli”. Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se face pomenirea tuturor morților din familie.

Citeste si: Delia Matache a aflat că va avea o fetiță! Cum a reacționat artista- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În ziua Sfinților Mihail și Gavriil se obișnuiește să se aprindă lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei adormiți, care au murit fără lumânare sau au dispărut în împrejurări năprasnice.

Se spune că Sfințil Arhangheli Mihail și Gavriil iau sufletele oamenilor atunci când mor. Totodată, se mai spune că cei care care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, se vor chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Mare sărbătoare, cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Ce NU ai voie să faci în această zi

  • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
  • Pe 8 noiembrie NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
  • Pe 8 noiembrie NU se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
  • Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil trebuie cinsitită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și NU trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
  • Pe 8 noiembrie NU ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.

Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Cea mai importantă rugăciune către Sfinții Arhangheli

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Rugăciune

Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim. Întărește-ne cu harul Domnu­lui voința slabă și dorirea lipsită de vla­gă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cu­getele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne, după asemănarea copii­lor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei po­căințe, întristarea cea nefățarnică după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, ca zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le chel­tuim nu spre plăcerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndrep­tarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevoințele curăției și cu bineplăcutele fapte ale milostivirii.

Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile aces­tui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apă­rare împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedica urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, ca păziți fiind prin tine, fără m­piedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Și învrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nos­tru Domn și Stăpân, și căzând cu la­crimi la picioarele Lui, cuprinși de bucu­rie și umilin a sa strigăm: slava Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pen­tru preamultă dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimi­te pe îngerii Tăi ca să slujească mân­tuirii noastre! Amin!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2021. Mare sărbătoare, cruce roșie în calendarul creştin ortodox român

Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli și ceata îngerilor

Calendar Creștin Ortodox NOIEMBRIE 2021. Sfântul Andrei, cea mai importantă sărbătoare a lunii noiembrie

Ziua de astăzi va fi plină de tensiune. Zodiile trebuie să gestioneze lucrurile pentru a trece cu bine

Veste șoc despre Vladimir Putin. Soția lui aruncă BOMBA! Ce i s-a întâmplat liderului de la Kremlin

„Îmi place să greșesc”. Jador, indecis între fosta și actuala iubită

Verdict istoric în SUA. Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. „Decizia e devastatoare” pentru președinte

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies