Si romanii pot sa sara! Ernie Grunfeld a avut NBA la picioare

"White men can't jump" (n.r. - Albii nu pot sa sara) este o expresie veche, nascuta pentru a exprima intr-un mod umilitor dinferenta de valoare dintre baschetbalistii de culoare si cei din restul lumii, in campionatul nord-american de baschet.

Distribuie pe:

fara descrierefara descrierefara descrierefara descriereExpresia a fost transpusa intr-un film, in 1992, in care au jucat Wesley Snipes si Woody Harrelson. Romanul Ernie Grunfeld (57 de ani) le-a dovedit insa contrariul, fiind unul dintre cei mai importanti baschetbalisti din SUA intre anii 1973 si 1986. In prezent, Grunfeld este presedintele Washington Wizards.

In 1964, de frica antisemitilor si a comunistilor, Alex si Livia Grunfeld, din Satu Mare, au emigrat in Statele Unite ale Americii, impreuna cu copilul lor, Ernie, pe atunci in varsta de 9 ani, si s-au stabilit la New York. Aici a inceput povestea celui ce avea sa devina un colos al baschetului american.

In 1975, cand deja era un jucator important de baschet al Universitatii din Tennessee, Ernie a primit cetatenia americana. In acelasi an a castigat, cu echipa de baschet a SUA, jocurile Pan Americane, desfasurate in Mexic. Si drumul sau era abia la inceput. Dupa ce a cucerit aurul olimpic la Olimpiada de la Montreal (Canada, 1976), a primit, in sfarsit, un angajament in NBA, parasind echipa Universitatii Tennessee cu un record uluitor: 2.249 de puncte.

Din 1977 pana in 1986, Grunfeld a evoluat in campionatul profesionist nord-american pentru trei echipe: Milwaukee Bucks (1977-1979), Kansas Kings (1979-1982) si New York Knicks (1982-1986). Dupa retragere, Ernie a ramas tot in lumea baschetului. A fost comentator la postul de radio al NY Knicks, apoi analist la MSG Network (1987-1989), iar in 1990 a fost numit antrenor secund la Knicks, echipa la care isi incheiase cariera de jucator.

Dupa un an petrecut pe banca tehnica, Ernie a fost promovat ca director, ajungand intr-un terment scurt vicepresedinte si, in 1993, manager general! Ultima treapta in ierarhie a urcat-o in 1996, cand e numit presedintele NY Knicks. A mai trecut, pe aceeasi pozitie de presedinte, pe la Milwaukee si Washington Wizards, unde i-a luat locul, in 2003, legendarului Michael Jordan. In prezent, Ernie Grunfeld, baiatul emigrantilor din Satu Mare, are un salariu de aproximativ 5 milioane de dolari.

I-a infruntat pe Michael Jordan si pe Magic Johnson
In cele noua sezoane petrecute in NBA, Ernie Grunfeld a evoluat impotriva unor jucatori legendari, ca Michael Jordan, Magic Johnson si Larry Bird. Din postura de presedinte, Ernie s-a calificat de fiecare data in play-off cu NY Knicks, reusind sa duca echipa in doua finale, ambele pierdute, in 1994 si 1999. Ernie a fost inclus in "Jewis Sports Hall of Fame" si este considerat unul dintre cei mai mari sportivi evrei.

Danny, fiul lui Ernie, a jucat pentru Romania
Danny Grunfeld, fiul lui Ernie, a primit, in 1999, cetatenia romana, jucand si pentru nationala Romaniei de baschet. Danny Grunfeld a absolvit Universitatea Stanford si a evoluat, timp de o luna, in NBA, la NY Knicks. In prezent, Danny evolueaza in Israel.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate