Sigur te-ai intrebat ce contin produsele tale cosmetice! Cum să descifrezi lista de ingrediente de pe ele

De câte ori ai încercat să citeşti lista de ingrediente de pe cosmetice, dar n-ai înţeles absolut nimic?

Distribuie pe:

fara descriereDenumirile ştiinţifice, greoaie, pot ascunde substanţe nocive pentru sănătate, dar şi ingrediente active benefice. Citeşte în lista de mai jos ce semnifică fiecare denumire complicată şi dacă este "bună" sau "rea":

Ingrediente pe care să le eviţi:

Parabenii
În ultima perioadă, s-a construit o adevărată fobie în jurul parabenilor, şi pe bună dreptate. S-a descoperit că aceste substanţe, folosite pentru a conserva cât mai mult produsele cosmetice, au capacitatea de a imita estrogenul odată pătrunse în organism prin piele, putând cauza apariţia cancerului de sân. Încă nu s-a demonstrat că ar fi cancerigene, dar suspiciunea care planează asupra lor ar trebuie să te îndemne să le eviţi. Alege produsele pe care scrie că sunt fără parabeni.

Parfumurile sintetice
Pe lista multor produse cosmetice apare ingredientul "parfum". Dar potrivit specialiştilor, sub acest cuvânt aparent inofensiv se ascunde o adevărată bombă chimică. Fiecare parfum sintetic poate fi făcut din sute de alte chimicale pe care ar trebuie să le eviţi. Conţin toxine care intră în organism prin piele şi care stau la baza a numeroase probleme de sănătate, de la alergii şi până la dezechilibre hormonale.

Isopropyl Alcohol - Alcool izopropilic
Acest ingredient este folosit într-o gamă foarte largă de produse de îngrijire, dar cu toate acestea este cunoscut ca fiind iritant, caucând uscarea pielii. Majoritatea ingredientelor pe bază de alcool ar trebui evitate, dacă este posibil.

Petroleum

Ingredientele care conţin în denumirea lor "petroleum" pot forma la suprafaţa pielii o peliculă fină.
Acest strat sintetic blochează porii şi limitează capacitatea pielii de a absorbi substanţele hrănitoare. De asemenea, încarcă tenul şi creează senzaţia de piele obosită, dar pot cauza şi apariţia punctelor negre şi a comedoanelor.

Coloranţii sintetici
Aceste ingrediente pot fi cancerigene şi se pot acumula sub formă de toxine în organism. Sunt notate adesea cu FD&C sau D&C, urmate de un număr. Evită aceste ingrediente cu orice preţ, pentru că nu îţi oferă absolut niciun beneficiu.

Ingrediente benefice:

Retinol

Retinolul este un derivat al vitaminei A, un puternic antioxidant conţinut de majoritatea produsele antiîmbătrânire. Îmbunătăţeşte elasticitatea pielii şi combate efectele nocive ale razelor UV asupra pielii. Este de asemenea un exfoliant chimic, care îndepărtează celulele moarte, oferind pielii o strălucire sănătoasă.

Acidul hialuronic
Acest acid apare în mod natural în organism, dar concentraţia sa scade odată cu vârsta. Folosind produse cosmetice care îl conţin, ajuţi la stoparea procesului de degradare a colagenului, substanţa care menţine elasticitatea pielii.

Peptidele
Aceşti amino-acizi îţi ajută pielea să producă mai mult colagen. Sunt nişte proteine "minune" care previn apariţia ridurilor şi menţin un aspect tânăr al pielii.

AHA

Alfa hidroxi acizii, găsiţi pe lista de ingrediente ca AHA, sunt substanţe care exfoliază în mod natural pielea, făcând-o mai netedă, catifelată şi luminoasă. În acest fel, substanţele hrănitoare pătrund mai uşor în straturile profunde ale pielii, pentru că bariera de celule moarte este îndepărtată.

Sursa: eva.ro


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate