Simptome gripă. Care este diferența între răceală și gripă

Multe persoane vor să știe care sunt simptomele de gripă și care este diferența între o răceală obișnuită și gripă.

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Simptome gripă


In articol:

În plin sezon de gripă, decretat oficial de Institutul Național de Sănătate Publică, trebuie să știm să facem diferența între simptomele unei răceli și cele ale unei afecțiuni cauzate de un virus gripal. Există anumite semne în funcție de care putem să ne dăm seama dacă doar am răcit sau ne-am ales cu virusul gripal. Medicii avertizează ca bolnavii să nu se trateze după ureche, ci să meargă la cabinetul medicului de familie pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Simptome gripă. Care este diferența între răceală și gripă

Gripa este o boală virală foarte contagioasă, care se transmite prin tuse, strănut sau prin atingerea unei persoane infectate cu virusul gripal. Este o afecțiune respiratorie care debutează brusc și violent, în plină stare de sănătate. Care este diferența între răceală și gripă? Spre deosebire de răceală, care se instalează treptat, gripa debutează brusc, iar starea generală este profund alterată.

Simptome gripă:

Simptomele gripei se manifestă în special la nivelul căilor respiratorii. Debutul gripei este brusc și violent, spre deosebire de răceală, care se instalează treptat, iar starea de sănătate se alterează gradual.

O persoană infectată cu virusul gripal acuză:
- durere în gât
- secreții nazale
- tuse seacă
- durere de cap
- oboseală
- febră
- dureri musculare

În cazul gripei, temperatura corpului este de peste 38 de grade Celsius. Bolnavul acuză frecvent dureri musculare, iar rar poate apărea și răgușeala.

Citeste si: Virusul gripal din China a alertat și autoritățile din România! Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe

Citeste si: Ce să bei iarna: cum îți menții imunitatea crescută

Citeste si: Blestemul averii Ilenei Ciuculete. Fiii regretatei artiste, ținuți în corzi. Impas total - evz.ro

Citeste si: Fructe bune pentru imunitate de fier. Cum îți protejezi organismul în sezonul rece

 

"În cazul unor infecții respiratorii banale, sezoniere, discutăm despre un debut mai lent, există anumite simptome respiratorii precum rinoree (curge nasul), poate să apară durere în gât, uneori poate să apară tusea și cam atat. Rareori apare febra în cazul acestor afecțiuni respiratorii, dar poate să apară. Niciodată nu vom întâlni starea generală profund alterată.

În cazul gripei, debutul este brusc, apare în plină stare de sănătate, apare febra, peste 39 de grade de obicei, după care apar simptomele respiratorii care înseamnă tuse, durere în gat și uneori dispnee (dificultate la respirație). Pot să apară afectarea profundă a stării generale, și asta reprezintă diferența față de infecțiile respiratorii banale.

Alterarea stării generale se manifestă cu mialgii (dureri musculare), cu artralgii (dureri articulare), pacientul spune că are senzația că a fost zdrobit de ceva, poate să apară cefaleea (durere de cap) și uneori poate să apară și starea de greață", a declarat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru ziare.com.

Simptome gripă

Care este diferența între răceală și gripă. Complicațiile gripei

Bolnavii de gripă pot dezvolta complicații. Printre acestea se regăsesc: pneumonie, infecții ale sinusurilor (sinuzită), infecții ale urechii (otită medie), deshidratare. În cazuri rare, complicațiile gripei pot include inflamații cardiace sau pulmonare sau encefalită. (Citește și: Dr. Streinu-Cercel: Medicamentul care ia gripa ca prin minune )

Prevenirea gripei

Persoanele în vârstă (peste 65 de ani), femeile însărcinate și copiii (sub 5 ani), precum și cei care suferă de anumite afecțiuni cronice sunt vulnerabili în fața virusului gripal și, pe lângă că se pot îmbolnăvi mai repede, sunt și mai predispuși să dezvolte și complicații.

Pentru a preveni infectarea cu virusul gripal:

- spălați-vă pe mâini regulat

- acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință (evitați batistele) dacă tușiți sau strănutați și aruncați la gunoi apoi șervețelul!

- încercați să evitați contactul cu persoane bolnave

- protejați-vă gura și nasul cu măști, în cazul în care vă aflați în locuri aglomerate

- evitați aglomerația

- consumați fructe proaspete (vitamina C ajută organismul să lupte împotriva virusurilor)

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate