Specialiștii au descoperit din greșeală un nou organ din corpul uman. „Imaginați-vă surpriza noastră când... ” În ce zonă este situat și ce funcții are

Oamenii de știință au descoperit un nou organ în gâtul uman.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Oamenii de știință au descoperit un nou organ în gâtul uman.
Glandele salivare tubariale, recent descoperite

Experții în sănătate au făcut o descoperire din greșeală, în timp ce făceau studii despre cancerul de prostată. Până acum, lumea medicală credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime, conform Live Science.


In articol:

Specialiștii le-au numit glande salivare tubariale, datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius. Acest nou organ lubrifiază partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii, au scris cercetătorii în revistaRadiotherapy and Oncology.

Descoperirea a fost făcută din întâmplare

Cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, pentru a studia cancerul de prostată.

Scanarea PSMA PET-CT este, însă, eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA. Până acum, la om erau cunoscute trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.

Citeste si: Descoperire macabră făcută de un tată care și-a vizitat fiica. I-a găsit morți în casă. „Nu am văzut aşa ceva”. Anchetatorii lansează o ipoteză tulburătoare

Citeste si: Victor Ciutacu, săltat de Poliție?! S-a trezit cu „mascații” la ușă - evz.ro

Citeste si: Bill Gates a anunţat data când se va termina pandemia de COVID-19. “Oamenii ar trebui să înțeleagă…” - bzi.ro

Citeste si: Momente înfiorătoare, un bărbat a decoperit o cameră secretă în casa în care locuia de 5 ani .” Este sinistru”

„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat. „Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, a mai spus Vogel.

El și colegii săi au scanat 100 de pacienți și au constatat că toți aveau glandele despre care nu s-a știut nimic până acum. Descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului.

Medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel, deoarece deteriorarea acestora poate avea un impact asupra calității vieții. „Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus el.

Cercetătorii au examinat fișele a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și au constatat că, cu cât au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului. Noua descoperire s-ar putea traduce astfel prin mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus Vogel.

 

SURSE: Live Science

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Iată cine este bărbatul care a intrat la închisoare din cauza Andreei Esca!

Decizie majoră pentru toată România. Orban a luat decizia. E anunțul nopții

Șocul anului: Căsnicie cu probleme uriașe: Gabriela Firea anunță: Divorț! L-am lăsat singur și am plecat”

De ce a explodat pandemia în Europa. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă

Anunțul devastator al medicului Adrian Streinu-Cercel. Când scăpăm de Covid-19. „Toți suntem în aceeași mare problemă”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies