Stelian Ion, despre Raportul CE privind Statul de Drept în România: „Ne încurajează să continuăm reformele accelerat!” În schimb, desființarea SIIJ bate pasul pe loc

Comisia Europeană critică România în ultimul Raport privind Statul de Drept. Reacția ministrului Justiției, Stelian Ion, după ce demersul său de a desființa SIIJ bate pasul pe loc.

Stelian Ion, despre Raportul privind Statul de Drept
Stelian Ion, ministrul Justiției[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Comisia Europeană (CE) a publicat marți, 20 iulie, Raportul privind Statul de Drept la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a precizat că este primul an în care România este evaluată atât din perspectiva acestuia, cât şi din perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ce spune Raportul CE privind statul de drept din România

Comisia Europeană a criticat România în ultimul Raport privind Statul de Drept, după ce Curtea Constituțională a decis în 8 iunie legalitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în contradicție cu ce stabilise Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Citeste si: Florin Cîțu, avertisment pentru autoritățile locale din zonele afectate de inundații: „Să cântărească bine când spun că totul este sub control!”

„În acelaşi timp, Comisia Europeană exprimă îngrijorări serioase cu privire la decizia CCR nr. 390/2021 «având în vedere că se pune în discuţie principiul supremaţiei dreptului european. În decizia sa, CCR nu a acceptat concluziile CJUE, punând sub semnul întrebării principiul supremaţiei dreptului UE».

Cu privire la independenţa justiţiei, Comisia semnalează, încă o dată, aspectele problematice generate de modificările legilor justiţiei în perioada 2017-2019. Sunt apreciate demersurile actuale de desfiinţare a SIIJ, cu menţiunea că «este important că modificările legislative actuale, în sensul desfiinţării SIIJ şi revenirea la competenţa iniţială a parchetelor specializate sunt în sensul hotărârii CJUE şi al standardelor europene»”, se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei, notează News.ro.

Curtea de Justiție a UE a dat o decizie pe 18 mai, prin care arăta că înființarea SIIJ nu are justificări obiective și că în unele cazuri acționează ca un instrument politic.

Raportul Comisiei mai pune în discuție necesitatea amendamentelor la Codul penal, dar și starea presei și procesele împotriva jurnaliștilor de investigație.  Documentul poate fi consultat aici.

Ce îmbunătățiri a remarcat Comisia Europeană 

Potrivit Raportului privind Statul de Drept, la nivelul Uniunii Europene, modificările propuse de Ministerul Justiţiei privind răspunderea materială a magistraţilor, numirea procurorilor de rang înalt, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare sunt aspecte apreciate de Comisie.

„În termeni de calitate şi eficienţă a justiţiei, CE remarcă creşterea deficitului de resurse umane din sistemul judiciar, necesitatea operaţionalizării Consiliului de Management Strategic şi digitalizarea sistemului judiciar. Cu privire la lupta împotriva corupţiei, Comisia Europeană remarcă impedimentele generate de existenţa SIIJ asupra activităţii DNA, cu menţiunea că „desfiinţarea SIIJ va fi un pas important pentru asigurarea sustenabilităţii DNA”. De asemenea, CE aşteaptă proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în sensul punerii în acord cu deciziile CCR. Tot pe plan legislativ, CE remarcă fragmentarea cadrului normativ privind integritatea, fapt ce afectează activitatea ANI”, mai arată Ministerul Justiţiei.

Citeste si: Echipa de comunicare a Guvernului se implică în lupta din PNL. Orban reacționează dur: „Cine a folosit bani publici să plece!” Cîțu îi dă replica

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Stelian Ion, despre Raportul privind Statul de Drept

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a precizat marți, după ce Comisia Europeană a publicat Raportul privind Statul de Drept, că este primul an în care Comisia Europeană evaluează România atât în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cât şi în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept.

„Avem două rapoarte de monitorizare, realizate de experţi europeni obiectivi, care apreciază măsurile luate până acum de Ministerul Justiţiei şi de Guvern şi ne încurajează să continuăm reformele în ritm accelerat. Raportul ne spune, încă o dată, explicit că desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor DNA, DIICOT şi ale parchetele de pe lângă Curţile de apel reprezintă soluţia corectă pentru a elimina potenţiale presiuni asupra magistraţilor.

Sper ca de anul viitor să existe doar monitorizarea generală, în cadrul acestui ultim mecanism. Avem o singură condiţie de îndeplinit, şi anume respectarea recomandărilor MCV, care să ducă la ridicarea acestei monitorizări în vigoare de la aderarea la UE. Tonul raportului de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă şi foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiţie ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiţie”, a transmis Stelian Ion.

Stelian Ion acuză partenerii de coaliție că nu doresc desființarea SIIJ

Ministrul Justiției a anunţat că propunerea sa pentru desfiinţarea Secţiei speciale, discutată în şedinţa coaliţiei de marţi, nu a fost acceptată de UDMR, precizând că, în ansamblu, coaliţia se pare că nu-şi doreşte desfiinţarea SIIJ.

„Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată- DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel- să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată.(...) Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele”, a declarat Stelian Ion la finalul şedinţei.

Florin Cîțu a spus adevărul despre achiziția celor 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19: ”Nu le-am cumpărat...”

Stelian Ion, despre Raportul privind Statul de Drept
Stelian Ion, ministrul Justiției[Sursa foto: MediaFax Foto]

Ministrul Justiției susţine că „UDMR nu vrea nici această variantă” de desfiinţare a SIIJ. „Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ.(...) Să pui condiţii la fiecare şedinţă este o dovadă a faptului că, atunci când am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri. Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA.(...) Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând”, a arătat ministrul.

Pe de altă parte, UDMR, prin vocea liderului deputaților Csoma Botond, susține că noua variantă de desfiinţare a Secţiei speciale propusă de ministrul Justiţiei nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor. 

„N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor”, a precizat Csoma Botond, potrivit Agerpres.

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că va susţine orice soluţie de desfiinţare cât mai rapidă a Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, precizând că este important ca aceasta să nu poată fi contestată la Curtea Constituţională.

„E complicat să te pronunţi.(...) Orice soluţie care merge în direcţia desfiinţării SIIJ cât mai rapid este o soluţie pe care o voi susţine. Ştiţi foarte bine că am fost foarte rapid în şedinţa de Guvern să desfiinţăm SIIJ prin proiect de lege, este acum în Parlament, eu sunt deschis să văd toate variantele, dar trebuie o decizie unanimă.(...) Din punctul meu de vedere este important să ne uităm la ceea ce am făcut până acum şi este clar că vreau să avem o soluţie care să nu poată să fie contestată la CCR”, a spus premierul la Parlament.

 

SURSE: Digi24.roNews.ro. Agerpres.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Florin Cîțu, avertisment pentru autoritățile locale din zonele afectate de inundații: „Să cântărească bine când spun că totul este sub control!”

Care este adevăratul motiv pentru care Florin Călinescu a plecat de la Pro TV: „Spiritul Pro TV nu mai există!”

Ce spun reprezentanții Ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19: ”Se va afla abia în 2023”

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies