Stiai ca daca bei prea multa apa risti sa mori? Afla aici totul despre "intoxicatia cu apa"

Mulţi specialişti recomandă să consumi cât mai multe lichide – în principal apă – în fiecare zi. Organismul tău are nevoie de apă ca să funcţioneze corect. Află, totuşi, ce ţi se poate întâmpla dacă bei prea multă şi ce cantitate îţi poate face rău.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descriereIntoxicaţia cu apă se mai numeşte hiponatremie şi este o stare letală atunci când nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult. De multe ori, aceasta poate fi confundată cu deshidratarea, deoarece simptomele sunt asemănătoare, dar există şi unele semne care fac diferenţa: urina celor deshidrataţi este foarte închisă la culoare, în timp ce cea a celor hiperhidrataţi este deschisă la culoare.

Când consumi cantităţi foarte mari de apă, într-un timp foarte scurt, nivelul sodiului şi al electroliţilor din corp scade. Rinichii nu mai pot face faţă cantităţii de lichid, astfel că apa ajunge în sânge şi mai departe direct în celule, determinând umflarea acestora. Cele mai multe celule au loc să se umfle, însă nu şi creierul, care este strâns în cutia craniană. Din cauza aceasta sunt presate punctele cele mai importante din creier, precum trunchiul cerebral – unde se găsesc centrii ce controlează respiraţia.

La început, îţi scade apetitul şi îţi este redusă capacitatea de concentrare, apoi începi să simţi greaţă şi ai stări de vomă, stări de agitaţie, ţi se umflă mâinile şi picioarele. Mai departe începi să te simţi confuz, iar când încep să apară durerile de cap înseamnă că a început să se umfle creierul şi mai departe apar confulsii, scăderea forţei musculare, apoi survine moartea.

Citeste mai multe amanunte aici


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate