Strategia de vaccinare anti-COVID se schimbă! În a doua etapă vor fi incluse mai multe categorii de persoane

La ora 13:00 autoritățile se reunesc într-o ședință pentru a stabili următorii pași în procesul de vaccinare a populației.

sedinta de guvern
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Potrivit ordinei de zi, Guvernul urmează să adopte, în ședința de miercuri, de la ora 13, un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea legii privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Ce presupune noua schemă a Strategiei de vaccinare

Noul proiect de hotărâre vizează extinderea grupurilor de persoane care pot să beneficieze în etapa a doua de vaccinul anti-covid. Astfel, se vor putea programa pentru imunizare și alte categorii de persoane cu probleme grave de sănătate, dar și persoane care efectuează misiuni în afara granițelor. 

În etapa a doua de vaccinare sunt introduse persoanele încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, cât şi persoanele fără adăpost.

De asemenea, vor fi incluse și angajați din instituţii din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, precum şi executorii judecătoreşti, interpreţii şi traducătorii autorizaţi de Ministerul Justiţiei şi avocaţii înscrişi în tabloul avocaţilor întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

vaccin
Se discută despre Strategia de vaccinare din România [Sursa foto: Pexels ]

Însă nu sunt excluși nici cei care lucrează pe mare, iar personalul navigant român maritim şi fluvial și angajații  care îşi desfăşoară activitatea pe unităţi mobile de foraj marin vor putea să se imunizeze împotriva coronavirusului din această etapă.

Ce prevede actul normativ pentru a doua etapă de imunizare

„(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;

(x) personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului/serviciul public de asistenţă socială care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii;

(xi) persoanele care asigură asistenţă medicală şi socială persoanelor prevăzute la pct.(iii)

al lit.a);

(xii) personalul din administraţia publică locală;

(xiii) lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale;

(xiv) personalul din Administraţia Naţională de Meteorologie (xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc, deţinători de cărţi de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;

Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro

(xvi) personalul civil şi militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului naţional, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc la post, anterior plecării în misiune;

(xvii) inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi a structurilor subordonate acestora;

(xviii) personalul Curţii de conturi a României şi ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti;

(xix) personalul din cadrul aparatului central şi local al Consiliului Concurenţei;

(xx) sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice precum şi staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi”, conform sursei citate.

vaccin
Ce categorii de persoane vor fi incluse în a treia etapă de vaccinare [Sursa foto: Pexels ]

Se prevăd modificări și pentru etapa a treia de vaccinare 

Proiectul prevede face câteva referiri și la a treia etapă de vaccinare. Iată ce categorii de persoane vor fi incluse aici. 

„a) Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu şi al persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

i) lucrătorii din Industria extractivă,

ii) lucrătorii din Industria prelucrătoare

iii) lucrătorii din Hoteluri şi restaurante

iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare

v) lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale şi recreative.

vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;

vii) membrii Uniunii naţionale a notarilor publici

b) populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la punctele 1 şi 2 de la litera C;

c) populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani”, potrivit proiectului de hotărâre.

vaccin
Centrele de vaccin se vor plia pe programul și nevoile cetățenilor [Sursa foto: PixaBay]

Cum vor funcționa centrele de vaccinare 

De asemenea, actul normativ face referire și la modul în care vor funcționa centrele de vaccinare. Un centru de vaccinare va dispune de mai multe cabinete, ce vor avea un program adaptat nevoilor cetățenilor și vor funcționa în baza unor proceduri de lucru specifice. 

Citeste si: Medicamentul ”minune” pentru COVID-19 de la clinica lui Gigi Becali, făcut praf de specialiști! ”E doar placebo”! Latifundiarul susține că tratamentul este ”prea ieftin” și de aceea nu e folosit

„Pentru eficientizarea procesului de vaccinare şi pentru evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, procesul de vaccinare se va realiza în baza unei planificări. Se va realiza consemnarea în dovada de vaccinare a datei pentru efectuarea rapelului şi din RENV se va efectua notificarea persoanei vaccinate cu 24 de ore anterior prin SMS şi/sau e-mail. Pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through. Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică”, potrivit actului normativ. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Florin Cîțu, dezvăluiri despre redeschiderea școlilor: ”Dacă lucrurile rămân așa cum sunt, vom începe pe 8 februarie”

Adrian Marinescu, dezvăluiri după ce a fost vaccinat a doua oară de Adrian Streinu Cercel: ”Sunt onorat”

Mutația virusului SARS-CoV-2. De ce se teme ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: „E o cursă contra cronometru”

5 zodii vor avea bani mulți începand de săptămâna următoare!

Numiri la foc automat în Guvern! Florin Cîțu a semnat deciziile. Cine s-a alăturat echipei

Reacția emoționantă a lui Traian Băsescu când a aflat că fiica sa, Ioana a fost condamnată la închisoare (SURSE)

Scoatem, din nou, mai mulți bani din buzunar. Veste proastă pentru români

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies