STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România

Klaus Iohannis a fost detronat din poziția de lider în clasamentul celor mai de încredere personalități din România.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România
STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România


In articol:

Iohannis a fost detronat din sondajele care îl arătau că este cel mai popular om politic din România. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat în perioada 7 – 8 aprilie 2020 al patrulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocată de pandemia de COVID – 19.

Prima parte a acestui studiu este focusată pe modul în populația percepe și evaluează măsurile luate, în această perioadă, de autorități și măsoară încrederea populației în instituțiile care gestionează criza de COVID – 19 în România și în personalitățile publice care comunică deciziile guvernamentale către populație.

Klaus Iohannis, detronat de Raed Arafat

Raed Arafat – personalitatea publică a momentului

# Raed Arafat se bucură de încrederea a peste trei sfertul dintre români. Președintele Klaus Iohannis este creditat cu multă și foarte încredere din partea a 39% dintre respondenți, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se bucură de încredere a 37% dintre cei chestionați, în timp ce în Premierul Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spun că au încredere un sfert dintre participanții la studiu.

STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România
STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România

În Raed Arafat au încredere ridicată votanții PNL, PSD și cei ai altor partide fiind creditat cu încredere mai scăzută din partea votanilor Alianței USR+PLUS sau din partea indecișilor sau a celor care nu răspund sau care nu votează la alegerile parlamentare.

Respondenții care declară că votează la alegerile parlamentare cu PNL sunt cei care au încredere ridicată în președintele Klaus Iohannis.

În Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au încredere ridicată în proporții mai ridicate votanții PNL, în timp ce în ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe lângă votanții PNl au încredere ridicată și cei care votează cu alt partid decât PNL, PSD, Alianța USR+PLUS.

Instituțiile care gestionează starea de urgență – primele în topul încrederii românilor

# Armata se află pe primul loc în instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, 84% dintre participanții la studiu declarând că au multă și foarte multă încredere în această instituție.

Trei sferturi dintre români au multă și foarte multă încredre în IGSU, mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În Jandarmerie au încredere multă și foarte multă 65% dintre participanții la studiu.

Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind creditate de încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu.

În Guvern au multă și foarte multă încredere doar un sfert dintre participanții la studiu, în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerlor Interne încrederea depășește 50%

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Votanții PSD sunt cei care, comparativ cu votanții altor partide, manifestă încredere mai ridicată în Jandarmerie, Armată și Biserică.

STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România
STUDIU. Votanții PSD, cei care mai cred în Biserică. Cine e numărul 1 în România

Votanții PNL sunt cei care, comparativ cu votanții altor partide, manifestă încredere mai ridicată în Armată, Guvern, Ministerul Afacerilor Interne, CNSSU, IGSU, Poliția Română și Poliția Locală.

# 6 din 10 români se raliază opiniei conform căreia Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19.

# 1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid.

# Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar.

# 57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția insitituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

# Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul României în criza provocată de pandemia de COVID – 19 ca fiind bune și foarte bune.

Favorabilitatea ridicată pentru măsurile Guvernului vine cu precădere din partea votanților PNL, dar și a votanților Alianței USR+PLUS.

# Măsura de a reduce salariile bugetarilor cu 25% este dezaprobată de peste jumătate dintre respondenți.

Votanții Alianței USR+PLUS sunt cei care susțin în cea mai ridicată proporție această măsură, în timp ce votanții PSD sunt cei care sunt în cea mai mare măsură împotriva ei.

# Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie.

Votanții PNL și cei ai Alianței USR+PLUS sunt în proporții mai ridicate favorabili măsurii de prelungire a stării de urgență.

# 95% dintre participanții la studiu cred că măsurile unor autorități locale din România de a institui obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice.

# 6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice și doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.

Votanții PSD cred într-o proporție mai ridicată decât votanții altor partide în impactul pozitiv al măsurilor guvernamentale asupra economiei.

Votanții Alianței USR+PLUS cred într-o proporție mai ridicată decât votanții altor partide în impactul pozitiv al măsurilor guvernamentale asupra digitalizării serviciilor publice și asupra sănătății populației.

Citeste si: Bilanț cutremurător! Prima țară din lume care a înregistrat peste 2000 de decese în doar 24 de ore, din cauza coronavirusului

Citeste si: A murit chirurgul Dan Gogâlniceanu. Lumea medicală din România este în doliu chiar în mijlocul pandemiei.

Citeste si: Scenariu negru pentru omenire: „Peste jumătate din populația planetei va trăi în sărăcie după pandemia de COVID-19”

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.055 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%

Perioada realizării anchetei: 7 – 8 aprilie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Galerie foto 
Citește și:

Prima reacție a lui Traian Băsescu după alegerile locale 2020: „Nicușor Dan nu va intra în Primăria Capitalei până nu...”

Rezultate parțiale Alegeri Locale București: Gabriela Firea 39 %, Nicușor Dan 47,2%, Traian Băsescu 8,6 %

Rezultate finale Alegeri Locale 2020! Date oficiale BEC. Live Update cu numărătoarea voturilor

BREAKING NEWS! Biroul Electoral Central a respins solicitarea MAI de prelungire a votării după ora 21:00

Incident neobișnuit la Craiova. Un bărbat a rămas fără buletin după ce a votat la alegerile locale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies