Sunt simulările de atac nuclear televizate în Rusia un motiv de îngrijorare? Experții în politică și tactică militară avertizează: „Duce la autodistrugere” | EXCLUSIV

Virgil Bălăceanu, general în rezervă al Armatei Române, și Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, au explicat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, strategia din spatele amenințărilor cu bomba nucleară venite din partea Rusiei.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

La începutul acestei săptămâni, televiziunea de stat din Rusia a îngrijorat din nou opinia publică din Occident cu simulări ale un potențial atac nuclear asupra Irlandei și Marii Britanii, ca răspuns la sprijinul acordat de guvernul britanic Ucrainei în război.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Arma nucleară strategică este un element de descurajare.”

Sunt simulările de atac nuclear televizate în Rusia un motiv de îngrijorare Experții în politică și tactică militară avertizează

Vladimir Putin, Președintele Rusiei

[Sursa foto: Twitter]

Clipurile care imaginau un atac nuclear a fost difuzat pe canalul Russia-1 și prezentat de Dmitry Kiselyov, un apropiat de-ai președintelui Vladimir Putin și considerat un propagandist al regimului de la Kremlin. Irlanda nu este menționată direct în niciunul dintre cele două clipuri, însă atacul asupra „insulelor britanice” arată Irlanda și Marea Britanie șterse de pe harta lumii de o armă nucleară. Într-un alt segment al emisiunii lui Kiselyov, acesta vorbește despre o dronă nucleară subacvatică Poseidon, un armă experimentală a armatei ruse, care ar putea „scufunda insulele britanice în adâncurile mării”.

Deși pericolul unui război nuclear există mereu, atât timp cât astfel de focoase sunt în dotarea superputerilor lumii, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu insistă că potențialul distrugerii unor orașe întregi sau chiar a speciei umane este menit să descurajeze un astfel de război.

Citeste si: De ce să pui bani în ghiveciul cu flori. Experții financiari recomandă tuturor acest truc- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Putem să ne răspundem cu ceea ce s-a întâmplat în perioada Războiului Rece.

Toată acea perioadă a însemnat o cursă a înarmării, fie că vorbim despre înarmarea nucleară, fie că vorbim despre cea clasică. Și, totuși, a fost un război rece, nu un război cald. O înarmare înseamnă și un element de descurajare. Arma nucleară strategică este un element de descurajare, dar ea nu a fost folosită și probabilitatea este extrem de scăzută de a fi folosită, pentru că duce la autodistrugere. Cursa înarmării este prezentă și a început să prindă contur cam după invazia din 2014.
Când armata a cedat în 2014, moralul a fost determinat de subfinanțarea armatei ucrainene timp de ani”
, a declarat Gen. Virgil Bălăceanu pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Plănuiește Vladimir Putin invadarea Republicii Moldova? Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României: „Ne aflăm în război hibrid”

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Al Treilea Război Mondial și războiul nuclear ar fi sfârșitul Rusiei.”

Sunt simulările de atac nuclear televizate în Rusia un motiv de îngrijorare Experții în politică și tactică militară avertizează

Sergey Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei

[Sursa foto: Captură YouTube]

Ministrul de Externe rus, Sergey Lavrov, a fost și rămâne unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai regimului de la Kremlin când vine vorba despre subiectul armelor nucleare. Deși a repetat în ultimele săptămâni că Rusia are capacitatea de distrugere în masă dacă este „forțată” să răspundă puterilor occidentale, Lavrov a fost mult mai rezervat într-un interviu acordat duminică televiziunii italiene Mediaset. Acesta a susținut că presa din Vest „denaturează amenințările rusești” și că „Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”.

În viziunea politologului Cristian Pîrvulescu, „jocurile” lui Lavrov și ale altor oficiali ruși sunt doar de fațadă și denotă o mentalitate învechită, tipică secolului trecut, în care amenințarea nucleară era folosită constant ca o metodă de intimidare.

„Gesticulații tipice ale unor politicieni veniți din Rusia sovietică și care folosesc aceleași metode de negociere. Al Treilea Război Mondial și războiul nuclear, pe care Rusia le-ar declanșa, ar fi sfârșitul Rusiei. Sunt unii care spun că o lume fără Rusia nu are cum să existe, dar nimeni nu pune problema dispariției Rusiei. Rusia este cea care este agresoare în momentul de față. Nu cred deloc că Rusia va face apel la armele nucleare, ci pur și simplu, în strategia escaladării, aduce și acest element periodic în discuție, mai ales pentru a face presiuni asupra opiniei publice mai plăpânde din unele țări, care este gata să se înspăimânte la orice declarație belicoasă ale oficialilor de la Moscova”, a precizat Cristian Pîrvulescu în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Plănuiește Vladimir Putin invadarea Republicii Moldova? Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României: „Ne aflăm în război hibrid”

După război vine „democrația”. Vor fi Donbas și sud-estul Ucrainei alipite Rusiei prin referendum? | EXCLUSIV

Ținta lui Vladimir Putin: 9 mai. Ce manevre face armata rusă pentru Ziua Victoriei? | EXCLUSIV

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Vladimir Putin A DAT ORDINUL chiar în această seară: Ofensiva este una dintre cele mai mari din Europa

Adela Popescu și Radu Vâlcan au probleme în căsnicie? „Nu există ieșire din situația respectivă”

Noi probleme în viața lui Liviu Dragnea! Istoria se repetă. „E Irina Tănase la indigo!”

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies