Superstiții și obiceiuri de Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Superstiții Dragobete 2021. Tradiții și obiceiuri care se respectă pe 24 februarie.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Superstiții Dragobete 2021. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii în satele din România.

În fiecare an, pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, echivalentul Zilei Îndrăgostiților, care este sărbătorită de occidentali pe 14 februarie.

În ziua de Dragobete se sărbătorește iubirea, fiind o sărbătoare națională în jurul căreia au apărut o mulțime de superstiții, tradiții și obiceiuri, care se respectă îndeosebi la sate.

Superstiții Dragobete 2021

Dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot timpul anului nu va fi iubită de nici un băiat, și viceversa.

Citeste si: Ce sărbătorim de Dragobete! Vezi ce NU trebuie să faci pe 24 februarie, dacă vrei să ai parte de iubire anul acesta

Dacă nu respecți sărbătoarea de Dragobete, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui.

Nu trebuie să te cerți cu soția în casă și nici cu o altă femeie, că-ți va merge rău.

Dacă auzi pupăza de Dragobete, atunci vei fi harnic tot restul anului.

Dacă n-a fost brumă până la Dragobete, atunci nu va fi nici curând.

Dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara e devreme și va fi una frumoasă.

În ziua de Dragobete atât flăcăii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Cei care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Citeste si: Cadouri Dragobete 2021. Idei de cadouri pentru EL sau pentru EA

Superstiții Dragobete 2021
Superstiții Dragobete 2021[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

În unele regiuni din țară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca și noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să își afle ursitul își pun sub pernă busuioc sfințit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-și găsească ursitul.

Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.

Citeste si: Vacanțe de Dragobete 2021. Cele mai romantice destinații din România

Superstiții Dragobete 2021
Superstiții Dragobete 2021

Tradiții Dragobete 2021 

În ziua de Dragobete, tinerii își crestau pe braț o formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați și surori de cruce. Fiecare tânăr are grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă singur, deoarece asta ar reprezenta un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg restul anului.

În ziua de Dragobete se începe orice lucru, că merge cu spor. Se scutură, se așează în casă ca să vină binele și averea, să se întoarcă la casă.

La Dragobete femeile de la țară, ca să nu prindă soarele pe copii lor, le leagă de gât un șnur din arnici roșu, împletit cu bumbac alb.

Tot în această zi bătrânii din sat se preocupau mai mult decât de obicei de animalele din ogradă. Cei în vârstă credeau că în ziua de Dragobete pasările își aleg perechea pe viață. Tot în această zi sacrificarea animalelor este interzisă.

În această zi păsările își aleg perechea pe viață și se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârșit de iarnă și început de primăvară, Dragobetele oficia nunțirea păsărilor in cer.

În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

Superstiții Dragobete 2021
Superstiții Dragobete 2021[Sursa foto: PixaBay]

Obiceiuri Dragobete 2021 

În unele zone ale țării există obiceiul ca tinerii necăsătoriți să se îmbrace în haine curate, de sărbătoare, și să pornească la cules de ghiocei și viorele pe care să le așeze ulterior la icoane. La întoarcere fetele pornesc în fugă spre sat, iar băieții aleargă pentru a prinde fata care le este dragă. De își prind aleasa, aceștia îi fură o sărutare în văzul tuturor, sărutare ce simbolizează legământul lor pe durata întregului an. De aici și zicala “Dragobetele sărută fetele”.

În unele regiuni din țară se obișnuia că în această zi să se scoată din pământ rădăcini de spânz pe care oamenii le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli.

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele.

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Se spune că, de Dragobete, anumite cuvinte rostite pe un anumit ton, au puterea de a aprinde dragostea și a o păstra vie pentru tot anul. Cuvintele nu trebuie auzite decât de ființa iubită, altfel puterea lor dispare. Printre șoapte trebuie să se regăsească negreșit aproape, dor, dragoste, drag, dulce, farmec, fior, inimă, iubire, înger, lin, lumină, rugăciune și inevitabil prenumele ființei iubite.

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, de români. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Vacanțe de Dragobete, 24 februarie 2021. Cele mai romantice destinații din România

Cadouri Dragobete 2021. Idei de cadouri pentru EL sau pentru EA de ziua iubirii

Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii - 24 februarie

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată: SE VOR FRECA la ochi în curând

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies