Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august. Ce se dă de pomană la sărbătoarea închinată Sfântului Ioan

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august. Ce este bine să împarți la sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august. Ce se dă de pomană la sărbătoarea de pe 29 August, atunci când creștinii merg la biserică și împart bucate pentru sufletele celor adormiți.

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul se comemorează prin cruce roșie în calendar, în fiecare an, la data de 29 august, zi în care se ține post.

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august. Ce se dă de pomană

La sărbătoarea Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul se dau de pomană produse de POST, dat fiind că este comemorarea decapitării Sfântului Ioan Botezătorul.

Printre alimentele de post pe care le puteți împărți se numără: pâinea, fructele și legumele de sezon, dar și colivă.

Important de reținut este ca orice împărţiţi trebuie să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Citeste si: Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 29 August

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021.
Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021.[Sursa foto: PixaBay]

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021. Tradiții și superstiții

În ziua Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul se merge la biserică la Sfânta Liturghie și se spun rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

Citeste si: „Nu, te rog!”. Incident revoltător într-un parc din Ilfov! Doi minori au fost umiliți și agresați fizic de un adolescent. Întreaga scenă a fost filmată și postată pe Internet- kanald.ro

Citeste si: „Ăsta este adevărul!”. Reacția mamei fetiței de 12 ani, când s-a aflat că trupul din canapea este al fiicei sale- stirileprotv.ro

În ziua Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul se ține post aspru indiferent de ziua în care pică sărbătoarea.

La sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se dau de pomană bucate pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.

Citeste si: Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021. Cea mai puternică rugăciune care se citeşte pe 29 August

În unele zone ale țării, această sărbătoare este prilej de întâlnire pentru femei.

Aceste se adună și petrec fără bărbații lor, fiindcă în această zi se cred superioare acestora.

Pe 29 august, nu se spală, calcă, coase și nici nu se muncește la câmp.

În ziua Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul, nu se mânâncă lapte, ouă, brânză și produse de origine animală.

Pe 29 august nu se permite să se folosească cuțitul, ci totul se rupe cu mâna, și nici NU se lucrează cu obiecte ascuțite, mai ales cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului.

Citeste si: „Suntem devastați” Dana Roba a suferit o operație de nouă ore pe creier. Care este starea sa de sănătate?- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 8 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro

Citeste si: Detalii șocante ies la iveală despre gestul de o cruzime ieșită din comun al lui Daniel Balaciu față de Dana Roba- radioimpuls.ro

La comemorarea Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul, nu se toacă și nu se mănâncă varză, pentru că „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”.

Se mai crede că pe 29 august  nu trebuie să se mănânce mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au formă rotundă. Cei care nu respectă acest lucru se pot îmbolnăvi, spune o superstiție din popor.

Totodată, creștinii nu trebuie să consume vin roșu sau alimente de culoarea roșie, care amintesc de culoarea sângelui.

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021.
Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021.[Sursa foto: PixaBay]

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021. Rugăciune

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea închinată Sfântului Ioan

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se țin azi

„Ăsta este adevărul!”. Reacția mamei fetiței de 12 ani, când s-a aflat că trupul din canapea este al fiicei sale

Dinu Maxer, luat prin surprindere de rapiditatea cu care copiii săi l-au acceptat pe iubitul Deei Maxer în viața lor: „Pentru mine, a fost un șoc mare”

Calendar ortodox 8 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?

„Eu așa mi-am găsit metoda.” Emilia Ghinescu a reușit să slăbească vizibil. Câte kilograme a pierdut artista

În ce stare se află acum make-up artistul Dana Roba după ce a fost lovită cu ciocanul de către soțul ei: "Să spună o rugăciune, este suficient”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies