Stiri

Talmacirea visului: de unde vine stiinta de interpretare a viselor

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati de talmacirea visului, considerand-o o parte importanta a auto-cunoasterii. De la egipteni si greci, pana la Sigmund Freud, oamenii au fost fascinati de interpretarea viselor.

Distribuie pe:
  • icon facebook
  • icon email

Autor: Matei Vaihan


Talmacirea visului: de unde vine stiinta de interpretare a viseloricon photo

Talmacirea visului: Oamenii viseaza 6 ani intr-o viata

Exista o ramura a psihologiei care se ocupa cu studiul interpretarii visurilor petrecute in timpul somnului. S-a observat faptul ca o in medie o fiinta umana petrece aproximativ 6 ani din viata visand (ceea ce corespunde unei medii de 2 ore pe noapte). inca nu s-a aflat care portiune a creierului genereaza visele, daca exista o singura regiune din creier care le genereaza, daca sunt implicate mai multe sau care este cu adevarat scopul viselor.

In timpul somnului rapid eliberarea anumitor neurotransmitatori este complet suprimata. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulati, conditie cunoscuta sub denumirea de relaxare nervoasa. Aceasta relaxare suprima astfel miscarile necontrolate ale corpului in timpul somnului. (vezi care sunt cele mai frumoase citate despre dragoste)

Talmacirea visului: Egiptenii si grecii antici au studiat visele

Evenimentele din vis sunt cel mai adesea imposibile sau foarte putin probabile in realitatea fizica din starea de veghe, fiind simultan in afara posibilitatii de control a persoanei care viseaza. Singura exceptie cunoscuta este visul cunoscut sub terminologia de vis lucid, in care cei ce viseaza sunt constienti ca viseaza, putand exercita controlul asupra diverselor aspecte ale visului inclusiv a mediului din vis. intr-un vis lucid, mediul inconjurator este adesea mult mai realist iar acuratetea senzoriala este mai ridicata decat in visele obisnuite.Pe langa vise lucide exista si vise premonitorii care sunt un fel de deja vu.
 

Egiptenii aveau o carte pentru a deslusi semnificatia viselor. Si grecii antici aveau propria maniera de a intelege semnificatia viselor. Insa Freud, parintele stiintei moderne a analizei viselor, a fost celk care a analizat cel mai in profunzime fenomenul. „Interpretarea viselor este drumul regesc de intelegere a activitatilor subconstientului", scria Sigmund Freud.


Talmacirea visului: Sigmund Freud a tratat teoria visului

 

În primele pagini ale lucrării sale intitulate "Noi conferinţe de introducere în psihanaliză", datată 6 decembrie 1932, Sigmund Freud afirmă negru pe alb că teoria visului "ocupă un loc special în istoria psihanalizei şi marchează o turnantă. Începînd cu ea psihanalizat a făcut pasul de la procedeu psihoterapeutic la psihologie a profunzimilor." Teoria visului este aspectul cel mai caracteristic şi singular al ştiinţei psihanalitice, "ceva ce nu are egal în restul ştiinţei noastre, o porţiune de pămînt nou, sustras credinţelor populare şi misticii".

Talmacirea visului este o stiinta in continua transformare, care i-a fascinat mereu pe oameni. De la credintele si legendele lumii antice pana in epoca moderna, stiinta de interpretare a viselor a traversat secolele, devenind tot mai complexa.
 

Titlu secțiune

Știrile WOW

HOT pe facebook ACUM!

Savas si Beliz, in pericol de moarte! In aceasta seara, un nou episod al serialului „Meryem”, la Kanal Dicon photo

Vedete

Savas si Beliz, in pericol de moarte! In aceasta seara, un nou episod al serialului „Meryem”, la Kanal D

Afla mai jos ce se intampla in episodul de azi al serialului „Meryem”, la Kanal D, incepand cu ora 20:00.

Titlu secțiune