Ti-e dor de o placinta cu branza ca la bunica acasa? Iata o reteta care iti va aduce aminte de copilarie!

Nu ti-e dor de placinta cu branza aburinda cum numai bunica stia sa faca? Iti prezentam o reteta simpla si rapida, dar foarte-foarte gustoasa.

Distribuie pe:

Autor:

"Recunosc ca am o slabiciune pentru placintele cu branza facute acasa. De fapt, nu cred ca exista vreo reteta de placinta care sa nu imi placa. Asta inseamna ca sunt un adevarat fan al lor, nu-i asa? Reteta este, asa cum v-am obisnuit, simpla si rapida. Eu am folosit niste cascaval de data aceasta, nu aveam niciun tip de branza in frigider, dar va recomand o branza feta sau telemea pentru umplutura. Sau, daca doriti sa le incercati cu cascaval, alegeti unul cu un gust mai pronuntat, eventual un cascaval afumat, ar merge de minune. Si daca nu va place umplutura de branza, o puteti inlocui cu o umplutura de carne sau de spanac. Aluatul se lucreaza foarte usor iar placintele au o consistenta asemanatoare gozlemelor, placintele turcesti. Stiu ca multi dintre voi m-ati intrebat de unde se pot cumpara foile yufka, necesare pentru gozleme, si chiar daca aceastea sunt disponibile in magazinele turcesti, poate unii dintre voi nu ati reusit sa gasiti in apropiere un astfel de magazin. Va invit sa incercati aceste placinte, sunt foarte foarte delicioase.
Ingrediente – Placinte cu branza (5 bucati)

300 – 325 g faina
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
1 ou mediu
140 ml apa usor calduta
ulei masline/floarea soarelui (cca 6-7 linguri)
10-15 linguri pline branza feta/telemea/cascaval

Mod de preparare

Punem faina intr-un vas (pentru inceput doar 300 g), adaugam in centrul ei sarea, zaharul, praful de copt dat prin sita, oul si apa calduta.
Framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic (daca mai este nevoie, mai adaugam inca 25 g faina).
Rupem bucati din aluat, de cca 70 g,  si le dam o forma rotunda. Le ungem bine cu ulei si le punem pe un fund de lemn, uns si el cu putin ulei. Le acoperim cu o folie de aluminiu si le lasam sa se odihneasca 15 minute.
Dupa repaus, ungem bine fundul de lemn cu ulei, tavalim bilutele de aluat pe ambele parti in ulei si le intindem, cu mana, intr-o foaie foarte subtire (daca planul de lucru este bine uns cu ulei, aluatul se intinde fara niciun efort) executand o miscarea rotatorie pe suprafata foii.
Adaugam 2-3 linguri de branza rasa pe toata suprafata fiecarei foi.
Impaturim laturile lungi ale foii aducandu-le unul peste celalalt. Repetam operatia cu laturile scurte ale foii de aluat. Obtinem in acest fel un patrat pe care il intoarcem, astfel incat marginile suprapuse sa fie aseazate pe planul de lucru.


Asezam placintele pe o farfurie unsa cu ulei, le ungem si suprafata si le acoperim cu folie de aluminiu. Le lasam sa se odihneasca inca 15 minute.
Dupa 15 minute, ungem planul de lucru cu ulei, si aplatizam fiecare placinta astfel incat sa obtinem o grosime de cca 0,8-1 cm.

Punem o tigaie antiaderenta pe foc mic spre mediu si cand aceasta este incinsa, adaugam prima placinta. O prajim cate 3 minute pe fiecare parte. In timp ce se prajesc, se vor umfla destul de mult, dar dupa ce le scoatem din tigaie, se aplatizeaza.

Sfat

Pentru niste placinte reusite si un aluat usor de lucrat, avem grija sa ungem bine planul de lucru, mainile si ambele parti ale aluatului cu ulei. Asta nu inseamna ca trebuie sa folosim foarte mult ulei, ci doar sa ne asiguram ca aluatul si planul de lucru sunt uniform unse cu ulei. Doar in acest fel aluatul se va intinde usor si intr-o foaie subtire".


sursa: lauraadamache.ro

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
P
Setari de confidentialitate