Toate gospodinele trebuie să știe asta! Cum ar trebui consumate roșiile pentru a fi benefice organismului! „Valoare ei nutritivă crește atunci când...”

Potrivit șpecialiștilor în nutriție, roșiile pot fi „sănătate curată”, dacă le consumăm adecvat!

Roșii
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Roșiile sunt cel mai comun ingredient care se află în frigiderul oricărei gospodine adevărate. În România, roșia este, fără doar și poate, cel mai consumat fruct, el fiind folosit pentru diverse rețete de la pizza, salate, paste și până la cele mai complicate mâncăruri. Însă, puțin sunt cei care știu că roșiile pot fi un adevărat nectar pentru sănătate, dacă le-am consuma exact așa cum recomandă experții în nutriție. 

Roșii
Roșii[Sursa foto: PixaBay]

Mihaela Bilic, despre consumul de roșii: „Știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită?”

Renumitul medic nutriționist din România, Mihaela Bilic, vorbește despre cum ar trebui să fie consumată roșia petru a fi un real ajutor pentru organism.

Potrivit acesteia, roșia gătită are mult mai multe beneficii decât cea consumată fresh. 

Citeste si: Ce nu stiai despre banane. Ce se intampla in creierul tau cand le mananci

„Știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de minerale (potasiu, magneziu) și fibre nu suferă nicio modificare”, a spus Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

Roșii
Roșii[Sursa foto: PixaBay]

Beneficiile conusmului de roșii

Se pare că roșiile au o mare concentrație de licopen, un antioxidant, care atunci când este supus încălzirii devine un adevărat medicament natural. Potrivit datelor prezentate de medicului nutriționist Mihaela Bilic, roșia gătită ajută în prevenirea cancer ului de prostată, scade riscul de infarct, protejând inima și este benefică împotriva cancerului pulmonar, de stomac, dar și a razelor ultaviolete. 

Iar pentru domnișoarele care vor să prevină îmbătrânirea, ei bine se pare că roșia gătită mai ajuta și în combaterea ridurilor.  

Citeste si: Pericolul din painea neagra. Ce nu stiai pana acum despre painea neagra

„În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, a mai scris medicul nutriționist pe pagina de Instagram. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mancare de urzici de post. Ce nu stiai despre urzici

Cafea cu lapte. Adevarul despre cafeaua cu lapte, ce se intampla in organism cand o bei

Oua de gaina, curca sau rata. Care sunt mai sanatoase? Raspunsul neasteptat al oamenilor de stiinta

5 zodii vor avea bani mulți începand de săptămâna următoare!

Cutremur în televiziune. O mare vedetă pleacă de la Pro Tv? La ce post rival ar merge

Reacția emoționantă a lui Traian Băsescu când a aflat că fiica sa, Ioana a fost condamnată la închisoare (SURSE)

Istoria secretă. Ceaușescu și minunea de la Cutremurul din 1977, prin ochii CIA

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies