
Uleiul de cocos a devenit foarte popular în ultimii ani. Datorită aromei sale unice, este utilizat mai ales în pregătirea deserturilor. Acesta conține o cantitate mare de acizi grași cu lanț mediu, care au fost studiați intens și asociați cu o serie de beneficii posibile. Totuși, consumul de ulei de cocos poate prezenta și unele riscuri pentru sănătate. Descoperă ce beneficii poate aduce integrarea uleiului de cocos în alimentație și în ce privință trebuie să fim precauți.
Beneficiile uleiului de cocos
Este important de reținut că pentru a ne bucura de toți nutrienții din uleiul de cocos, trebuie să alegem varianta nerafinată, cum ar fi uleiul de cocos virgin raw bio, 1000ml.
Câteva dintre beneficiile uleiului de cocos sunt:
1. Furnizează antioxidanți
Uleiul de cocos virgin conține compuși antioxidanți, de exemplu:
- Tocoferol
- Fitosteroli
- Tocotrienoli
- Flavonoide
- Polifenoli (1)
Compușii antioxidanți neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi, ceea ce ajută la prevenirea afecțiunilor cronice (1).
2. Ar putea contribui la scăderea în greutate
Pentru că este bogat în acizi grași cu lanț mediu (MCT), uleiul de cocos poate ajuta la reducerea ponderală prin următoarele mecanisme:
- Prelungirea senzației de sațietate.
- Intensificarea arderii grăsimilor din țesutul adipos. (1, 2)
În orice caz, pentru a scădea semnificativ în greutate, trebuie să îmbunătățești calitatea alimentației per ansamblu și să crești nivelul de activitate fizică. Uleiul de cocos nu înlocuiește un stil de viață sănătos.
3. Ar îmbunătăți sensibilitatea la insulină
Studiile au arătat că acizii grași cu lanț mediu ar putea ajuta la menținerea sub control a glicemiei. Se pare că aceștia ar îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Totuși, a fost studiat uleiul MCT 100%, nu cel obișnuit de cocos (2).
4. Îmbunătățește aspectul părului
Uleiul de cocos poate fi un produs de frumusețe excelent. Acesta penetrează structura firului de păr și îl întărește, reducând astfel ruperea acestuia. Uleiul de cocos hidratează părul uscat, îl protejează împotriva deteriorării și îi conferă strălucire (1, 2). Se aplică sub formă de mască.
5. Hidratează pielea
Uleiul de cocos aplicat topic reface bariera cutanată și îmbunătățește nivelul de hidratare al pielii. De asemenea, poate fi un remediu pentru pielea crăpată de pe mâini. Nu în ultimul rând, are efecte antibacteriene și antiinflamatorii. Poate fi util și pentru ameliorarea simptomelor dermatitei atopice (1, 2).
Precauții
Este important de știut că majoritatea studiilor au dovedit efecte benefice în cazul administrării de ulei MCT 100%, care este extras din cel de cocos. Totuși, uleiul de cocos obișnuit conține în jur de 50% MCT (3, 4). Prin urmare, efectele benefice nu sunt garantate.
De asemenea, grăsimile din uleiul de cocos sunt în principal saturate. Acest tip de grăsimi se asociază cu riscuri pentru sănătatea cardiovasculară, fiind un factor care crește nivelul colesterolului seric și LDL-colesterolului. De aceea, acesta trebuie consumat în cantități limitate, nefiind recomandat în cazul persoanelor cu risc cardiovascular ridicat. Uleiul de măsline este, în schimb, o alegere potrivită în acest caz (4).
Precum orice tip de ulei, și cel de cocos este bogat în calorii. Un consum excesiv poate favoriza creșterea nedorită în greutate. De aceea, este important să limitezi cantitatea consumată la maxim o lingură pe zi – această cantitate furnizează 120 kcal (4).
Așadar, uleiul de cocos prezintă beneficii posibile atât pentru frumusețe, cât și pentru sănătate. În orice caz, acesta trebuie consumat cu moderație. Nu te concentra, însă, pe alimente individuale. Pentru o viață sănătoasă, este important să ai o alimentație variată și echilibrată, bogată în legume și fructe.
Referințe:
1. Lang, Ariane. “10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil.” Healthline, Healthline Media, 20 Oct. 2021, www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil. Accessed 30 Jan. 2023.
2. Brazier, Yvette. “What to Know about Coconut Oil.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 8 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/282857. Accessed 30 Jan. 2023.
3. Van, Gavin. “What’s the Difference between MCT Oil and Coconut Oil?” Healthline, Healthline Media, 13 Nov. 2019, www.healthline.com/nutrition/mct-oil-vs-coconut-oil. Accessed 30 Jan. 2023.
4. “Coconut Oil.” The Nutrition Source, 24 July 2018, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/. Accessed 30 Jan. 2023.