
In articol:
- Tot ce trebuie să știe românii despre recalcularea pensiilor
- Economiștii, semnal de alarmă pentru recalcularea pensiilor
- Inflația, un impact major asupra pensionarilor
Pensionarii din România vor beneficia în curând de recalcularea pensiilor, după ce ministrul Muncii a înaintat în Parlament noile formule de calcul pentru aceasta.
Momentan, ministrul Muncii nu a dat încă detalii despre noua formulă de calcul care se va aplică, însă a trimis proiectele cu privire la recalcularea pensiilor către Parlament, precizând că există trei variante de soluții pentru seniorii din România. Totuși, acesta a explicat că noua formulă are ca scop eliminarea inechităților dintre bărbați și femei, dar și o uniformizare a sistemului de pensii.
Tot ce trebuie să știe românii despre recalcularea pensiilor
Ministrul Muncii a explicat faptul că noul sistem va îndepărta inechitățile dintre femei și bărbați și va uniformiza sistemul actual de pensii. Totodată, el a oferit asigurări românilor că pensiile nu vor scădea după această recalculare și spune că impactul bugetar trebuie să fie luat în calcul pentru buna funcționare a măsurilor.
"Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat și le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităților, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Și în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze mult recalcularea.
Trebuie să ținem cont de impactul bugetar și de momentul și de posibilitatea în timp a României de a susține un asemenea impact pentru că trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reușim să rezolvăm aceste inechități pentru că aceste inechități se rezolvă cu impact bugetar și este un impact bugetar consistent. Trebuie să ținem cont de evoluția economică și de evoluția cifrelor în România și bineînțeles să ținem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial", a spus ministrul Marius Budăi, la un post TV.
Pensionari la plimbare
Economiștii, semnal de alarmă pentru recalcularea pensiilor
Dacă autoritățile sunt optimiste, economiștii nu sunt așa siguri că recalcularea pensiilor va rezolva problemelor seniorilor din România, din contră. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu despre măsurile luate de autorități.
"Pensionarii sunt, din păcate, victimele de serviciu ale inflației și deciziilor cel puțin discutabile, din punct de vedere al protecției sociale, luate de autorități.
Recalcularea pensiilor a ajuns o marotă cu care toți politicienii se laudă anual, însă care nu aduce niciun beneficiu real în buzunarele pensionarilor. Asta în condițiile în care inflația le erodează, lună după lună, pensiile, iar indexările operate de autorități sunt negative, adică sunt sub nivelul inflației", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Pensionari la plimbare
Inflația, un impact major asupra pensionarilor
Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că pensionarii resimt cu totul și cu totul diferit inflația, veniturile acestora fiind în unele cazuri foarte mici. Banii acestora se duc, în cele mai multe dintre cazuri, pe alimente și medicamente.
"În plus, este important de spus că pensionarii resimt cu totul altfel inflația. Pentru ei, inflația reală e pe undeva la 28-30%, în condițiile în care dau cei mai mulți bani pe alimentele de bază, pe medicamente și utilități, adică pe ce s-a scumpit cel mai mult în ultimul an.
Dacă ar fi să recalculăm pensiile, să le aducem la un nivel de suportabilitate din perspectiva inflației, ar trebui să le indexăm cu cel puțin 25%.
În plus, şi am mai spus-o de multe ori, protecţia socială oferită de autorităţi e doar de faţadă, fără substanţă, dovadă celebrele carduri de sărac, de 4 lei/zi.
Dacă domnul Budăi vrea să rezolve cu adevărat inechitățile din sistem ar trebui să construiască o lege care să elimine toate pensiile care nu au drept principal criteriu contributivitatea. Pensia să fie raportată strict la salariul și contribuțiile plătite", a mai precizat Adrian Negrescu.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!