Totul de la A la Z despre utilitatea placilor din gips carton

Utilizarea unei placi de gips fixat intre doua straturi din carton a devenit o alternativa pentru placarea zidurilor si pentru confectionarea de tavane sau de pereti despartitori.

Distribuie pe:

fara descriere


In articol:

La inceput, rigipsul era utilizat cu preponderenta pentru interioare, insa odata cu evolutia pietei materialelor de constructii, au aparut si astfel de placi pentru finisaje exterioare. Confectionarea unui perete sau a unui tavan din placi de gips carton ajuta constructorul la indeplinirea reglementarilor in vigoare cu privire la eficienta termica, izolarea fonica sau rezistenta la foc. De asemenea, se dovedesc a fi foarte utile in tratamentul aplicat zidurilor expuse la umezeala si condens. Din punct de vedere estetic, sunt o solutie optima, deoarece ofera o suprafata neteda perfecta, fara impuritatile specifice unui zid tencuit.

Cum se utilizeaza placile din gips carton?

Placile din gips carton pot fi utilizate in orice zona din interiorul casei si chiar la finisaje exterioare. Prin aplicarea diferitelor substante, acestea pot deveni impermeabile sau ignifugate, fiind potrivite pentru instalarea in baie, bucatarie sau alte zone expuse umezelii sau contactului cu focul. Rezistenta materialului, greutatea scazuta si usurinta cu care pot fi prelucrate placile au transformat rigipsul in piesa cu care poti inova cel mai mult atunci cand construiesti sau renovezi. Placarea peretilor si a tavanului pentru a obtine o suprafata uniforma si cu eficienta termica sporita este cea mai intalnita utilizare a gipsului carton. Dincolo de acestea, poate fi utilizat pentru amenajarea de elemente de decor de diferite forme, culori si dimensiuni, combinate cu mobilier sau dispozitive de iluminat de efect.

Cate tipuri de gips carton exista?

Placile din gips carton se disting in functie de performanta pe care o prezinta. Unele dintre caracteristici sunt naturale, specifice gipsului sau cartonului din compozitia primara, altele se datoreaza aplicarii diferitelor solutii de tratament. Spre exemplu, rezistenta la foc este o caracteristica naturala a gipsului, un agent ignifug natural care atunci cand intra in contact cu flacara elimina vapori de apa. Cu toate acestea, placile sunt supuse unui tratament de ignifugare suplimentara, care sa asigure rezistenta in cazul expunerii la foc. De asemenea, exista placi din rigips rezistente la umiditate, pentru izolare acustica sau fonica (fiecare cu caracteristici proprii), precum si produse rezistente la impact sau potrivite pentru fatade.

Cum se monteaza gips cartonul?

Pentru montajul unor placi din gips carton ai nevoie de profile metalice speciale sau o structura de lemn care sa le fixeze. Profilele metalice contureaza extremitatile superioare si inferioare ale placilor, cu ajutorul unor accesorii complementare. Usurinta cu care se monteaza face ca rigipsul sa fie in topul materialelor preferate pentru proiecte Do-It-Yourself.

De ce sa folosesti placi din gips carton?

Placile de gips carton montate corespunzator iti ofera izolare termica si rezistenta la trei dintre cei mai mari daunatori: focul, apa si zgomotul. Toate acestea la un pret scazut, cu un design modern si foarte usor de montat. Suprafata neteda pe care o asigura si usurinta cu care pot fi decupate si montate iti permit sa le utilizezi pentru cele mai diverse proiecte de design personalizat.

Placile din gips carton cu rezistenta la impact

Durabilitatea placilor din gips carton poate fi sporita prin aplicarea unor substante speciale in timpul procesului de confectionare. Pentru anumite spatii cu trafic intens este nevoie de o rezistenta suplimentara a placilor care imbraca peretii. Rigidizarea acestora se obtine din aditivarea cu ajutorul unor materiale rezistente. Astfel, placile din gips carton cu rezistenta la impact sunt solutia optima pentru centre comerciale, institutii publice sau de invatamant.

Placile din gips carton cu rezistenta la umiditate

Placile din gips carton rezistente la umezeala se potrivesc pentru proiectele de amenajare a bailor, bucatariilor, pivnitelor, garajelor si altor zone expuse temperaturilor extreme si contactului cu apa. Deoarece ajuta la mentinerea unei temperaturi constante, acestea impiedica aparitia umezelii si implicit a formarii de igrasie, mucegai si alte bacterii. Aceasta caracteristica a contribuit la confectionarea de placi din gips carton pentru finisaje aplicate in exterior, expuse intemperiilor sau variatiilor de temperatura.

Utilizarea placilor de gips carton ca perete interior, tavan, element de decor sau fatada exterioara este foarte des intalnita datorita caracteristicilor naturale sau imbunatatite prin diverse tratamente ale acestor materiale. Rezistenta la foc, apa, zgomot si impact le transforma in unele dintre cele mai versatile materiale pentru constructii sau renovari.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate