Tradiții de Buna Vestire 2023. Ce obiceiuri au păstrat românii de „Ziua Cucului”

Tradiții de Buna Vestire 2023. Iată care sunt obiceiurile românești din această zi de sărbătoare.

Autor: Alina Petre

In articol:

Tradiții de Buna Vestire 2023. Iată care sunt obiceiurile autentice românești care se respectă de „Ziua Cucului”. Citește cea mai puternică rugăciune pentru Ziua Bunei Vestiri.

Buna Vestire 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 25 martie, Biserica sărbătorește Buna Vestire. Această zi sfântă mai este numită Blagoveștenia și Ziua Cucului.

În, Buna Vestire pică în Postul Paștelui, Este sărbătoare mare pentru creștini, notată cu cruce roșie în calendar. De asemenea, este zi cu dezlegare la pește.

Buna Vestire reprezintă ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos. Arhanghelul Gavril i s-a arătat fecioarei și i-a spus că va naște pe fiul Domnului.

Această zi este cunoscută drept „Ziua Cucului” deoarece se spune că ar fi prima zi din an în care această pasăre cântă.

Citește și: Buna Vestire 2023. Ce este bine să dai pe pomană de Ziua Cucului pe 25 martie

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Tradiții de Buna Vestire 2023. Obiceiuri autentice românești care se respectă de „Ziua Cucului”

Tradiții de Buna Vestire 2023. Obiceiuri autentice românești care se respectă de „Ziua Cucului”

[Sursa foto: shutterstock]

Tradiții de Buna Vestire 2023

De-a lungul timpului, românii au transmis mai multe tradiții și obiceiuri din generație în generație. Iată care sunt acestea.

  • Se spune că Ziua de Buna Vestire este prima sărbătoare mare dedicată Maicii Domnului atestată în documente.
  • Buna Vestire semnifică ziua în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște și va fi mama Fiului lui Dumnezeu.
  • În această zi este dezlegare la pește, fiind o sărbătoare mare pentru creștini, care pică mereu în Postul Paștelui.
  • De Blagoveștenie, oamenii trebuie să mănânce de dimineață, înainte să cânte cucul. Se spune că dacă vor avea stomacul gol în acel moment, cucul îi va spurca și vor avea parte de lucruri rele tot anul.
  • Oamenii trebuie să fie fericiți și să aibă bani mulți asupra lor, atunci când cucul va cânta. Dacă vor fi supărați și cu buzunarele goale, așa vor rămâne tot anul.
  • În unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa, ca nicio dihanie să nu se apropie de ea. După ce va termina cu casa, merge la animale și, mai apoi, la pomii fructiferi.
  • În această zi, pomii fructiferi care par că nu vor avea rod, se amenință cu un topor, zicându-le „dacă nu rodești, te tai!”.
  • De Buna Vestire, există obiceiul în unele regiuni, de a aprinde focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. Se spune că în acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.
  • Ouăle făcute în ziua de Buna Vestire sunt mereu aruncate la gunoi. Se crede că acestea nu sunt bune de pus sub cloști și nici nu e bine să fie consumate.

Citește și: Cât este ajutorul pentru energie și când se acordă? Vezi cine beneficiază de acest ajutor în 2023

Tradiții de Buna Vestire 2023. Obiceiuri autentice românești care se respectă de „Ziua Cucului”

Tradiții de Buna Vestire 2023. Obiceiuri autentice românești care se respectă de „Ziua Cucului”

[Sursa foto: shutterstock]

Rugăciune de Buna Vestire 2023

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, Care eşti fără de început dimpreună cu Tatăl şi dimpreună-veşnic cu Duhul Tău Cel Sfânt, Făcătorul cerului şi al pământului şi a toată zidirea; Care ai plăsmuit pe om şi i-ai dat puterea de stăpânire asupra a tot ce ai făcut Tu;

Citeste si: „EU și TU sărbătorim că am devenit NOI” Gina Pistol, mesaj emoționant pe Instagram, la scurt timp după ce a devenit soția lui Smiley- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro

Citeste si: Bombă în showbiz! Răzvan Miheț, fostul soț al Oanei Matache și Sore, cel mai nou cuplu? Cum s-au afișat cei doi la nunta lui Smiley și a Ginei Pistol- radioimpuls.ro

Care ai poruncit, ca un Iubitor de oameni, să locuiască în Raiul desfătării, însă el, prin pizma diavolului, alungat a fost din Rai. Or şi după întoarcerea sa în pământul din care a fost luat, nu ai îngăduit făpturii Tale să zacă sub tirania diavolului;

ci în anii mai de pe urmă nu Te-ai ruşinat, cu toate că eşti Dumnezeu mai înainte de veci, să iei chip de rob şi din bunătatea Ta să Te naşti dintr-o fiică fecioară; prin proroci ai însemnat naşterea Ta negrăită din ea, trimiţându-l pe Gavriil, Arhanghelul Tău, să binevestească Fecioarei sfânta şi preacurata a Ta zămislire dintr-însa;

Tu însuţi, Stăpâne, pentru rugăciunile ei şi ale tuturor Sfinţilor, dă-ne să auzim în suflete graiurile Tale ce ne dăruiesc iertarea greşelilor şi bucuria de neînstrăinat. Fă cunoscută poporului calea pe care să meargă, prin care vom bineplăcea bunătăţii Tale, şi ne îndrumă spre a împărăţi dimpreună cu Tine în Ceruri.

Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care bine eşti cuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Surse: crestinortodox.ro, traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Buna Vestire 2023. Ce este bine să dai pe pomană la acest Praznic Împărătesc, deși nu se fac parastase

Tichete sociale 2023. Vezi când intră următoarea tranșă de bani pe cardurile sociale

Smiley și Gina Pistol s-au căsătorit civil. Primele imagini de la eveniment | GALERIE FOTO

Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost izbite în plin de o maşină condusă de un şofer începător

Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?

Gina Pistol și Smiley au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă! Primele imagini de la eveniment

Theodor Andrei, declarații incriminatoare la două săptămâni după ce a ratat calificarea în finala Eurovison. Ce acuze grave aduce: "N-am avut voie să comentez nimic. Le-am...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies