Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Ce nu ai voie să faci în această zi

Iată ce tradiții există de Lăsatul Secului și ce nu ai voie să faci în această zi mare!

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an.

În acest an, Postul Paștelui la ortodocși va începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox.

Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare. Primul este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar celălalt este pentru ouă, pește și lactate și se ține în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Ce nu ai voie să faci în această zi

Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Dată Paște 2022! Vezi când are loc Învierea Domnului pentru creștinii ortodocși

Paștele ortodox 2022 este în data de 24 aprilie, iar Paștele catolic 2022  se sărbătorește în 17 aprilie. Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai important post și durează 40 de zile.

Ce reprezintă Lăsata secului de brânză sau Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam

Părinții creștini amintesc că tema izgonirii lui Adam din Rai, pomenită în Duminica Lăsatului sec de brânză, reprezintă o transpunere a expulzării temporare a penitenților în afara bisericii, care se practica în perioada de început a creștinismului. Lăsata Secului de brânză începe pe data de 6 martie anul acesta.

Expulzații erau obligați să rămână în afara ușilor bisericii, precum Adam în fața ușilor încuiate ale Raiului, și să-și plângă păcatele până la sfârșitul Postului Mare, când erau reintroduși în ea, împreună cu cei care încă nu făceau parte din comunitatea bisericească.

De aceea, imnografia acestei Duminici se întemeiază pe imaginea lui Adam tânguindu-se înaintea Porților Raiului.

Citeste si: Andreea Marin, despre alimentul care a ajutat-o să slăbească 7 kilograme: „Sunt foarte determinată!”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Lăsata secului de brânză este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează și prima mare sărbătoare a calendarului mobil, care marchează despărțirea fermă de bucatele interzise pe perioada

postului.

La Lăsatul Secului, exista obiceiul ca fiecare membru al familiei să mănânce câte un ou, „ca să fie tot anul gras și rotunjel ca oul”. În ziua Lăsatului de Sec de brânză, vecinii și rudele își cereau iertare unii de la alții, ca să intre curați în Post.

Citeste si: Când are loc Paștele catolic 2022? Vezi pe ce dată are loc Învierea Domnului

Ce nu ai voie să faci de Lăsatul Secului

Lăsatul Secului este o sărbătoare extrem de importantă, pe care românii o respectă cu strictețe. Pe lângă tradiții și obiceiuri, există anumite lucruri pe care nu este bine să le faci în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Lăsatul Secului!

Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Ce nu ai voie să faci în această zi

Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui

[Sursa foto: Freepik]

De Lăsatul Secului se obișnuiește să se invite toate rudele la masă, dar invitații nu au voie să vină cu mâna goală, ci trebuie să aducă ''o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin''.

De asemenea, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, pentru a nu aduce boli și rele asupra familiei.

In Ardeal, tradiția spune că gospodinele trebuie să spele foarte bine toate vasele în care s-au gătit mâncăruri ''de dulce'' pentru a nu le ''spurca'' pe cele de post din următoarele 40 de zile.

Lăsatul secului de brânză 2022. Tradiții și obiceiuri

La Lăsatul de brânză, creștinii jucau mult, ca să „crească cânepa înaltă” și strigau femeile de pe margine, care nu erau invitate la dans. Dacă un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea să i se dăruiască o vită oarecare, ca să aibă parte și noroc de ea.

De asemenea, în ziua de Lăsarea Postului de Paști, se spunea „să nu umbli toată ziua cu nici un fel de boambe de grâu, de secară, cucuruz, ovăze etc., nici de mâncare la galițe să nu dai grăunțe, nici să duci boambe la moară”.

Potrivit obiceiului, seara, creștinii luau în gură tot felul de bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori, cu ochii închiși și cu gura plină de tot soiul de boabe, le aruncau din gură să le mănânce păsările și ziceau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”. La Lăsatul de brânză mari, toate oalele din casă, seara, după masă, se puneau cu gura în jos, ca să alunge paguba.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paște catolic 2022! Vezi când are loc sărbătoarea Învierii Domnului pentru credincioșii catolici

Dată Paște 2022! Zile libere legale la sărbătoarea Învierii Domnului

6 rețete delicioase de biscuiți de post

Zodiile vor primi șansa la o nouă viață chiar din această seară. Berbecii vor primi o nouă șansă în ceea ce privește sănătatea

Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină

,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital

Canicula scumpește unul dintre alimentele preferate de români. Producția a scăzut alarmant

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies