Tradiții de Sf Filofteia. Sfânta Filofteia, tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți pe 7 decembrie. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă, îți va aduce mare ghinion

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Sfânta Filofteia, ocrotitoarea Țării Românești?!

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sfânta Filofteia este sărbătorită de creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 7 decembrie. Este trecută în calendarul ortodox cu cruce albastră, și este zi cu dezlegare la pește.

Cine a fost Sfânta Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în Bulgaria de astăzi, într-o familie de țărani religioși și săraci.

Aceasta a fost o fețită milostivă, ce respecta posturile și îi făcea plăcere să asculte Sfânta Scriptură. 

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2021. Vezi care sunt cele mai importante sărbători la sfârșit de an calendaristic

Și-a pierdut mama de o vârstă fragedă, persoana care a îndrumat-o către credință, și rămâne în grija tatălui, care după un timp își reface viața cu o altă femeie. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Tradiții de Sf Filofteia. Sfânta Filofteia, tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecti pe 7 decembrie

Sfânta Filofteia era foarte darnică, iar într-o zi când mama vitregă i-a dat haine și mâncare pentru a le duce tatălui ei, aceasta le-a dăruit săracilor. La aflarea faptei, tatăl s-a năpustit asupra micuței și fără nicio milă, și-a ucis fiica de doar 12 ani, cu un tupor, pe care îl purta la brâu.

Tradiții de Sfânta Filofteia 

Sfânta Filofteia este cunoscută ca fiind ocrotitoarea Țării Românești, iar în ziua în care este sărbătorită este important să ținem cont de anumite obiceiuri pentru a nu avea parte de ghinion, în următorul an. Ziua de 7 decembrie are o încărcătură emoțională,  în care copii, tinerii și fetele care vor să se căsătorească sunt ocrotite. 

De Sfânta Filofteia nu este bine să folosim obiectele ascuție, mai exact cuțitul, furculița sau toporul, iar pâinea nu se taie, ci se rupe cu mâna.

În această zi, tradițiile populare spun că nu se muncește, iar cei care nu o respectă vor avea parte de rele în familie.

Tradiții de Sf Filofteia. Sfânta Filofteia, tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecti pe 7 decembrie

Citeste si: În ce zile pică Crăciunul în 2021? Vezi câte zile libere legale sunt de sărbători

Pe 7 decembrie se oferă hrană copiilor săraci, iar cei care respectă tradiția vor avea familia protejată de rele și de bolile grave.

De asemenea, în această zi nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi prin gospodărie, iar femeile care nu puteau să rămână gravide se pot ruga pentru fertilitate.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies