Tradiţii de Sfantul Andrei - Spiritele mortilor ies din morminte, strigoii si lupii ataca oamenii, iar graul iti va "spune" cum va fi noul an

Vineri, 30 noiembrie, crestin-ortodocsii il celebreaza de pe Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor. Sarbatoarea religioasa este regasita, insa, si in calendarul popular, fiind suprapusa peste un personaj din mitologia locala, Santandrei. in ajunul si in ziua de Sfantul Andrei, romanii desfasoara o mulţime de ritualuri pentru a se feri de spiritele rele, de lupi si pentru a le merge bine tot anul.

Distribuie pe:

fara descriereZiua Sf. Andrei marcheaza inceputul iernii, fiind cunoscuta  in calendarul popular sub denumirea de Santandrei Cap-de-Iarna. Sfarsitul toamnei este serbat la 30 noiembrie, cu unul dintre cele mai mari ajunuri ale calendarului popular, Ajunul Sf. Andrei. Este momentul in care, dupa credintele populare, se pogoara pe pamant sfintii patroni ai lupilor, Petru si Andrei, si se dezlantuie fortele malefice reprezentate de strigoi si de lupi.

"Punctand un inceput, aceasta noapte este una puternic marcata de sacru, astfel explicandu-se manifestarile specifice acestei sarbatori: coborarea spiritelor mortilor precum si luptele nocturne ale strigoilor si strigoaicelor care fura mana laptelui si a campului. Remediile cele mai eficiente pentru a contracara actiunea acestor spirite nelinistite erau: sarea, macul, canepa si usturoiul"
, a declarat etnologul Ania Moldoveanu pentru RTV.

"In aceasta noapte spiritele mortilor ies din morminte si se iau la bataie la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate, folosindu-se de limbile de melita si coasele furate din gospodariile oamenilor. Duelurile lor dureaza pana la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica si strigoii se intorc la locul lor. Dimineata, pe lumina zilei, tinerii ieseau in curtea casei unde usturoiul era jucat in mijlocul horei, apoi era impartit intre participanti. Usturoiul privegheat, uneori dus la biserica si sfintit, se pastra la icoana, fiind folosit peste an in farmecele de dragoste si ca leac pentru vindecarea bolilor"
, explica Ania Moldoveanu.

Luna anunţa cum va fi vremea peste iarna

"Daca luna e plina si cerul senin, iarna va fi moinoasa; daca luna e plina si cerul intunecat, daca ninge sau ploua, peste iarna urmeaza zapezi mari si grele"
, spune etnologul.

Graul va prevesti daca vom avea noroc sau nu la anul


In seara de Sf. Andrei se seamana grau intr-o strachina de pamant. Cel al carui grau creste frumos si verde avea noroc. in acelasi scop se puneau in apa ramuri cu muguri. Dupa felul in care crestea graul semanat se putea interpreta si rodnicia ogoarelor in noul an.

Pazitul usturoiului


Fetele care vroiau sa isi vada ursitul preparau in aceasta noapte "turta de Indrei", din apa, faina si sare in cantitati egale, masurate cu o coaja de nuca. Ele isi vedeau, astfel, in vis, pe viitorul sot venind sa le ofere apa.


"Pentru a proteja casa, gospodaria si pe membrii familiei de actiunea malefica a strigoilor, se recurgea la o serie de acte si gesturi magice performate mai ales de catre femei. Substantele cu cea mai mare eficienta erau: usturoiul, sarea sau semintele de mac. De exemplu, usile si ferestrele se ung cu usturoi iar la vitele de parte barbateasca se lipeste pe cornul din dreapta o cruce de ceara, pentru a fi feriti de actiunea strigoilor"
, povesteste Ania Moldoveanu.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate