Tradiții și obiceiuri românești la nuntă. Vezi care dintre acestea se mai păstrează și în 2023

Care sunt tradițiile și obiceiurile la o nuntă. Iată ce trebuie să facă nașii în biserică, la cununia religioasă!

Autor: Sabrina Saghin

In articol:

În funcție de zona geografică a țării, întâlnim nenumărate tradiții și obiceiuri de nuntă care se respectă, în general, pentru ca proaspeții miri să aibă o viață înconjurată de sănătate, bogăție, belșug și noroc.

Tradiții înainte de nuntă

Nunta este cel de-al doilea cel mai important eveniment din viața unei persoane, după botez. În viziunea populară, nunta este înțeleasă ca o trecere spre o altă etapă a vieții, etapă ce marchează intrarea tinerilor în viața socială, în rândul oamenilor.

O nuntă la români presupune mult fast și veselie, iar tradițiile și obiceiurile au fost dintotdeauna nelipsite. Cele mai multe au fost moștenite din generație în generație, astfel că sunt foarte vechi și păstrate cu sfințenie de către miri.

Nunta este un eveniment deosebit în viața oricărei persoane, iar în România, acest moment este însoțit de o serie de tradiții și obiceiuri autentice. 

Fiecare nuntă este precedată de o cerere în căsătorie. Doar că până la cererea propriu zisă, numită logodnă, viitorul mire trebuie să ceară permisiunea viitorilor socri.

Acest obicei poartă numele de pețit. În prezent acest lucru nu se mai practică, însă în trecut era foarte important și nu se putea trece peste acest pas.

Băiatul mergea alături de părinții săi la casa fetei pentru a discuta despre nuntă și inclusiv despre ce obligații au cele două familii.

Odată primită binecuvântarea de la părinții viitoarei mirese, băiatul îi oferea partenerei sale de viață inelul și se pregăteau de organizarea evenimentului.

O altă tradiție obligatorie înainte de nuntă este alegerea nașilor. Nașii le vor fi viitorilor miri părinți spirituali pe care se pot baza și vor putea avea încredere pentru tot restul vieții.

În cazul în care cuplul are deja un copil, de obicei nașii de cununie sunt chiar nașii de botez al celui mic. În prezent acest obicei nu se mai respectă atât de mult, iar viitorii miri își pot alege orice cuplu care să le devină nași.

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului 2023. Obiceiuri creștine și superstiții în ziua de Ispas

Tradiții și obiceiuri la nuntă. Ce trebuie să facă, de fapt, nașii în biserică

Tradiții și obiceiuri la nuntă. Ce trebuie să facă, de fapt, nașii în biserică

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții din timpul nunții

Înainte de ziua cea mare, mirii trebuie să doarmă separat, iar în dimineața nunții să se pregătească fiecare în parte, până la momentul în care se vor putea revedea.

Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Pregătirea Mirelui este una dintre cele mai vechi tradiții. El este aranjat și bărbierit de către cavalerii de onoare. Bărbieritul simbolizează trecerea de la statutul de flăcău la cel de bărbat însurat.

După ce mirele este aranjat, merge cu întreg alaiul de nuntă la casa nașilor. Acesta îi dăruiește nașei buchetul de nuntă, iar nașului îi pune papionul sau cravata la gât.

Nașii întâmpină nuntașii cu vin și preparate alese, apoi iau lumânările de cununie și voalul miresei și împreună cu ginerele și alaiul de nuntă se îndreaptă către casa miresei.

În tot acest timp, mireasa se pregătește cu ajutorul domnișoarelor de onoare, urmând ca nașa să îi pună voalul pe cap. Pe fundal se aude melodia „Ia-ți mireasă ziua bună”, iar acest obicei este unul foarte emoționant.

După ce mireasa este gata, mirele îi oferă buchetul de mireasă. Ulterior, nașa va rupe turta miresei exact deasupra capului ei și o va împărți persoanelor prezente. Mai apoi, se iese în fața casei și se dansează „hora miresei”. În tot acest timp, mireasa prinde florile în pieptul invitaților.

Citește și: Ce NU ai voie să faci de Înălțarea Domnului 2023. Este total interzis!

Ce trebuie să facă nașii în biserică

Cel mai important lucru din timpul unei căsătorii este cununia religioasă. Aceasta este considerată o taină, semnul măririi și al cinstei: “Doamne, Dumnezeul nostru, cu mărire și cu cinste încununează-i pe dânșii“, după cum spune și părintele în timpul slujbei.

În biserică, prin intermediul preotului, tinerii se vor uni și de bună voie vor primi binecuvântarea Lui Dumnezeu. Prin Taina Sfintei Cununii, iubirea și legătura tinerilor căsătoriți se va întări și nimeni și nimic nu ar putea să o rupă.

Conform tradiției, mirele stă în dreapta miresei, nașul lângă mire, nașa lângă mireasă, iar în spatele mirilor stau părinţii și întreg alaiul de nuntași. În timpul cununiei lumânările sunt ținute aprinse de către nași și sunt considerate mărturii ale unirii celor doi tineri în fața Lui Dumnezeu.

De asemenea, în timpul slujbei, preotul împreună cu nașii vor pune proaspeților miri cununiile. Acestea se aseamănă cu o coroană care simbolizează demnitatea, cinstea și mândria. Prinși de mână împreună cu nașii și preotul, mirii înconjeară tetrapodul de trei ori, în numele lui Isaia.

De asemenea, degustarea vinului din cupă sau paharul comun oferit mirilor de către preot în timpul cununiei simbolizează dulceața dragostei și a bucuriei ce o vor împărtăși împreună.

Citeste si: Noi detalii ies la iveală în urma decesului Laurei Roșca! Obiectele personale ale lui DJ Lalla au fost găsite pe o plajă din Mamaia. Tatăl fetei, mărturisiri dureroase despre decesul fiicei sale!- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Îmi pare foarte rău” Cum a reacționat fosta iubită a lui Andre Bîrleanu, după ce modelul a fost acuzat că și-a răpit, bătut și abuzat actuala parteneră în centrul Capitalei- radioimpuls.ro

După terminarea slujbei, nașul este îndatorat să plătească slujba de cununie. Suma este diferitp în fincție de zona geografică.

Tradiții și obiceiuri la nuntă. Ce trebuie să facă, de fapt, nașii în biserică

Tradiții și obiceiuri la nuntă. Ce trebuie să facă, de fapt, nașii în biserică

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri la petrecerea de nuntă

Seara, proaspeții miri, alături de invitați merg la un restaurant pentru a sărbători unirea destinelor lor.

Conform tradiției, mirii și nașii intră primii în local, urmați de invitați, cu care ciocnesc câte un pahar de șampanie.

Seara este deschisă de valsul miresei, la care se pot alătura și nașii puțin mai târziu. Aproape de miezul nopții, mireasa este furată și răscumpărată mai apoi de mire cu bani și băutură.

Ulterior urmează prezentarea și tăierea tortului de nuntă. Tinerii căsătoriți taie tortul, simbolizând astfel prima sarcină pe care o îndeplinesc împreuna ca soț și soție.

Spre dimineață, este momentul în care mireasa își aruncă buchetul de flori către domnișoarele necăsătorite pentru a vedea cine urmează să meargă la altar, iar aruncatul jartierei este pentru domnii necăsătoriți, exact ca în cazul domnișoarelor cu buchetul.

Înlocuirea voalului miresei este ultima tradiție și este realizată de nașă. Mireasa primește în schimbul voalului alb o basma și simbolizează faptul că a devenit femeie.

Zile libere pentru salariații care se căsătoresc

Cum căsătoria este un eveniment atât de important, românii primesc câteva zile libere care să le ușureze organizarea și pregătirile de nuntă. Conform Codului Muncii, în cazul unor eveniemnte importante de familie, salariații au dreptul la zile libere plătite, care să nu se încadreze în concediul anul de odihnă. 

Evenimentele deosebite din familie sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern. Astfel, salariații care se căsătoresc beneficiază de 5 zile libere plătite, în timp ce pentru căsătoria unui copil al salariatului se oferă 2 zile libere plătite.

Surse: cinematico.ro, tradiții-superstiții.ro,   legislațiamuncii.manager.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Un nou episod plin de intrigă din serialul “Familia Borgia” își așteaptă fanii în fața micului ecran, începând cu ora 22:00, la Kanal D2  

Maurice Munteanu nu iartă nimic! Jurizarea trece la un alt nivel, exigențele sunt ridicate, iar concurentelor de la “Bravo, ai stil!” li se cere o atenție sporită în realizarea...

Mai multe obiecte care aparţineau DJ-iței Lalla, găsite pe plajă în apropierea locului unde a fost descoperit trupul femeii

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Eu am lăsat totul în urmă și am plecat doar cu hainele mele!” Alex Ashraf a dat cărțile pe față! Ce a spus despre divorțul de Oana Zăvoranu, după ce bruneta l-a acuzat de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies