„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani” Ce înseamnă un război prelungit pentru aderarea Ucrainei la UE? | EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu le-a explicat jurnaliștilor WOWbiz cum ar putea fi afectată aderarea Ucrainei la UE, dacă războiul se prelungește ani de zile, așa cum a sugerat recent Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Duminică, secretarul general al NATO a avertizat că războiului din Ucraina s-ar putea întinde pe mai mulți ani, lucru care va avea consecințe economice pe termen lung.

Pe lângă acestea, conflictul va complica și procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), chiar dacă mai multe țări membre au solicitat ca Ucraina să primească pe repede-înainte statutul de candidată oficială.

Jens Stoltenberg: „Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei, chiar dacă sunt ridicate costurile.”

Ce înseamnă un război prelungit pentru aderarea Ucrainei la UE

Jens Stoltenberg (dreapta) împreună cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga)

[Sursa foto: Twitter]

Într-un interviu acordat publicației germane Bild am Sonntag, Jens Stoltenberg a subliniat că această situație ar putea fi, totuși, schimbată dacă Ucraina va fi ajutată cu armament de ultimă generație, pentru a alunga armata rusă din bazinul Donbas. 

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei, chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, le-a spus Jens Stoltenberg jurnaliștilor Bild.

Citeste si: „Îmi place să greșesc”. Jador, indecis între fosta și actuala iubită- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Sprijinul militar pentru Ucraina și statutul țării aflate în război în raport cu UE sunt două teme strâns legate, lucru demonstrat și de vizita lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi la Kiev, ocazie cu care l-au asigurat pe Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, că armata ucraineană va primi armamentul necesar pentru a continua războiul. 

Țări precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia, republicile baltice și, ulterior, Ungaria au cerut accelerarea procesului de aprobare a statutului de candidată UE pentru Ucraina, viziune care n-a fost împărtîșită, până de curând de toate statele memebre. Cu toate acestea, unda verde primită de la Comisia Europeană, înaintea Consiliului European de la finalul aceste săptămâni, este un semnal promițător pentru viitorul Ucrainei. 

„Drumul Ucrainei este foarte lung! Nu cred că el se va încheia repede.

Este doar începutul. Dacă România, într-un context mult mai favorabil, a avut nevoie de 5 ani, ca să încheie negocierile, și 7 ani, ca să adere efectiv, eu cred că, pentru Ucraina, un deceniu e cât se poate de optimist. La fel și pentru Moldova.(...) Macedonia a stat foarte mult pe bancă și mi se pare nedrept ca Macedonia, care a fost un elev sârguincios, care și-a făcut temele, în mai mare măsură decât Moldova și Ucraina, să nu fie țară candidată și Moldova și Ucraina da. Sigur, a avut guverne mai pro-europene. Aici s-ar putea să fie o supărare, dar li s-a promis că va fi revizuită și situația lor, Macedonia și Albania fiind membre NATO”, a precizat politologul Cristian Pîrvulescu pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Volodimir Zelenski anunță o săptămână „istorică” pentru Ucraina și Europa. Schimbă Rusia planul înainte de Consiliul European?| EXCLUSIV

Cristian Pîrvulescu: „Pentru lupta împotriva corupției, Ucraina trebuie să rezolve câteva probleme importante.”

Ce înseamnă un război prelungit pentru aderarea Ucrainei la UE

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA

[Sursa foto: Captură YouTube]

Poziția Comisie, deși una pozitivă, scoate în evidență câteva adevăruri dure despre minusurile societățiie Ucrainene, prezente încă dinainte de război. Lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupția răspândită, crima organizată, libertatea presei și drepturile minorităților sunt doar câteva dintre temele pe care viitoarea candidată pentru aderarea la UE trebuie să le rezolve.

„Lupta împotriva corupției nu este neapărat costisitoare, ci este dificilă din alt punct de vedere. Pentru asta, Ucraina trebuie să rezolve câteva probleme importante, și anume problema statului de drept și independenței justiției, problema libertății de exprimare și problema protecției drepturilor fundamentale și a societății civile. Nu sunt ușor de făcut, mai ales în condiții geopolitice de război, cum sunt cele actuale. Vă dați seama că drepturile și libertățile sunt parțial suspendate. Dacă aceste elemente politice nu sunt rezolvate, cele economice n-au nicio șansă”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Volodimir Zelenski anunță o săptămână „istorică” pentru Ucraina și Europa. Schimbă Rusia planul înainte de Consiliul European? | EXCLUSIV

Susținerea este sublimă, dar de ce lipsesc armele? Ce spun experții despre lista de „cumpărături” a Ucrainei pentru Occident: „Aici ucrainenii includ nu numai apărarea” | EXCLUSIV

Liderii Occidentului fac tot posibilul să scoată grâul din Ucraina. Ar putea o eventuală criză alimentară să ducă migrații și mai mari? | EXCLUSIV

3 zodii vor da garantat lovitura. Se vor îmbogăți

Rusia și-A RETRAS TRUPELE! Anunțul șoc venit chiar acum: Este un semn de bunăvoință

Urina umană, folosită ca îngrășământ în diferite culturi! Care sunt rezultatele experimentului

Meghan Markle, anchetată! Lovitură în plin pentru Prințul Harry

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies