Trebuie sa stii asta! Uite de ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci. Cea mai interesanta chestie pe care o vei citi astazi

85% din populaţia globului îşi foloseşte predominant mâna dreaptă: scrie cu dreapta, mănâncă tot cu ea, simte şi spune că mâna dreaptă e mai puternică şi mai îndemânatică decât cea stângă. De ce? Este unul dintre marile mistere ale corpului uman, iar cercetătorii încearcă de multă vreme să găsească o explicaţie.

novalue
Autor: I.M.D.

Unul dintre aspectele deosebite ale acestei trăsături – predominanţa amplă a utilizării mâinii drepte- este faptul că e prezentă la om în măsură mult mai mare decât la alte primate. La nicio altă specie de primate, nici măcar  la maimuţele antropoide cel mai apropiat înrudite cu omul, nu se întâlneşte o asemenea trăsătură, ceea ce sugerează că ea a apărut după desprinderea omului din trunchiul reprezentat de strămoşul comun al omului şi al acestor maimuţe.Dominanţa mâinii drepte a fost studiată şi de către arheologi şi paleontologi, la populaţii străvechi. S-a constatat că uzul predominant al mâinii drepte era prezent încă de la omul de Neanderthal încoace, unele dovezi sugerând existenţa sa la populaţii încă şi mai vechi, arată Natalie Uomini de la University of Liverpool, Marea Britanie, într-un articol ştiinţific pe acestă temă. Conform afirmaţiilor ei, până în prezent nu există dovezi că ar fi existat vreodată o populaţie umană în care să fi predominat stângacii.

Cei mai mulţi dintre noi au o preferinţă clară pentru utilizarea unei dintre mâini – dreapta ori stânga-, dar există şi alte posibilităţi; de aceea, unii oameni de ştiinţă împart oamenii, din acest punct de vedere, în mai multe categorii:

stângaci
dreptaci
ambidecştri, care folosesc cu aceeaşi uşurinţă oricare dintre mâini, pentru orice activitate.

Ambidextria înnăscută este foarte rară, frecvenţa ei fiind estimată la 1% din populaţia lumii, dar o definţie mai largă îi include şi pe cei care au învăţat, prin exersare susţinută, să îşi folosească

la fel de eficient ambele mâini. Cel mai adesea este vorba despre stângaci din naştere care, în viaţa de toate zilele, au fost îndemnaţi sau obligaţi să îşi folosească mâna non-dominantă (cazuri tipice: copiii stângaci cărora Ii se pretinde să înveţe- şi ei învaţă- să scrie cu mâna dreaptă).
un tip „amestecat” (mixed-handed sau cross-dominant, în engleză)- oameni care folosesc în mod natural mâna dreaptă pentru anumite activităţi şi pe cea stângă pentru altele.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Afla mai multe pe descopera.ro!

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Care sunt simptomele infecției cu Omicron! Cum se diferențiază de variantele precedente ale coronavirusului

Octavian Jurma vine cu scenarii sumbre pentru sărbătorile de iarnă: „Probabilitatea ca Omicron sa ajungă in România este de 100%”

Radio Impuls petrece românește de 1 Decembrie! Concursul „Unim România!” le aduce ascultătorilor premii importante în zi de sărbătoare!

Atenție! Destinul tău în funcție de anul nașterii

Calendar ortodox 30 noiembrie. Ce este total interzis să faci de Sfântul Andrei

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies