Trei persoane, reţinute de DIICOT în dosarul banilor falşi

Procurorii DIICOT au reţinut, vineri, trei suspecţi în dosarul în care anchetatorii au descoperit, la Oradea, 13 milioane de euro falşi care urmau să ajungă în Italia, aceştia urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bihor, sâmbătă, cu propunerea de arestare preventivă

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriereAnchetatorii DIICOT continuă însă, la Oradea, audierile în acest caz.

Potrivit procurorilor care instrumentează dosarul, banii falsificaţi la Oradea erau depozitaţi la sediile unor firme din judeţul Bihor, de unde erau distribuţi în ţări din UE de către o societate care aparţine unui italian, un transport de aproape 19 milioane de euro falsificaţi, în bancnote de 50 de euro, fiind depistat în Italia, potrivit DIICOT.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a arătat, într-un comunicat de presă transmis vineri agenţiei MEDIAFAX, că grupul infracţional organizat suspectat că a falsificat şi a pus în circulaţie bancnote euro era format din membri ai mafiei italiene şi cetăţeni români.

Patru cetăţeni italieni şi un român sunt urmăriţi penal pentru constituire de grup infracţional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.

Cei patru italieni sunt suspectaţi că, împreună cu mai multe persoane, printre care şi români, în perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, au contrafăcut bancnote de 20, 50 şi 100 de euro, prin intermediul unei firme aparţinând unui italian, folosind ca tehnică de tipărire şi contrafacere "metoda offset".

"Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hârtia şi vopselurile, precum şi celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranţă a falsului şi tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din judeţul Bihor", susţin procurorii DIICOT.

Banii falsificaţi în cantităţi mari erau depozitaţi la sediile unor societăţi comerciale, apoi erau transportaţi şi distribuiţi în ţările Uniunii Europene.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală s-au sesizat din oficiu în 25 octombrie 2013 cu privire la existenţa acestui grup infracţional organizat şi l-au monitorizat timp de 11 luni.

În 22 septembrie, în cadrul cooperării cu autorităţile judiciare italiene, a fost interceptat în Italia un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuţi fuseseră expediaţi de o firmă din România ce aparţine italianului R.V., acesta fiind arestat în apropiere de Milano.

În 25 septembrie, procurorii DIICOT au făcut 15 percheziţii la sediile sociale ale firmelor implicate şi la locuinţele suspecţilor.

Anchetatorii au descoperit şi au ridicat aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă, a precizat DIICOT.

De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite aproximativ 55.000 de bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, "despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de suspectul RV", iar într-un alt loc au fost găsite bancnote false rupte sau arse, au mai arătat procurorii.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate