Tu cum te pregătești pentru examenul de obținere a permisului de conducere? Sfaturi utile pentru viitorii șoferi

Autor: Amalia Florea

Examenul de obținere a permisului de conducere este un pas important în viața multor tineri care au ajuns la vârsta majoratului. Chiar și așa, există numeroși oameni care nu fac acest pas în tinerețe și ajung să dea testul după mulți ani. Motivele pentru care te poți decide să participi la scoala de șoferi și să dai acest examen sunt diferite: independența în transport, nevoia de a transporta persoane dragi sau pasiunea pentru automobile.

Indiferent de categoria de vârstă la care te încadrezi, îți poți crește șansele de a obține carnetul de șofer dacă ții cont de câteva sfaturi care au trecut testul timpului.

     1. Nu este suficient să citești superficial Codul Rutier

Poveștile celor care au trecut deja examenul ne pot încuraja și da impresia că superficialitatea este o strategie potrivită pentru a rezolva majoritatea întrebărilor din ziua concursului. Nimic mai fals! Post-examen, întotdeauna efortul depus pentru a ne pregăti pare mai mic decât a fost în realitate. Dacă vrei să obții un punctaj mare, va trebui să studiezi cu mare atenție toată materia de examen.

Fiecare om are propriu stil de învățat, unii preferând codul rutier online în detrimentul unei cărți groase care să îi demotiveze. Utilizează repetiția spațiată ca strategie de învățare și nu lăsa toată materia pe seara dinaintea examenului.

Toate orele de studiu vor fi meritat în momentul în care te vei vedea la volanul mașinii preferate.

     2. Strategiile de studiu, cheia succesului la examen

Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro

Nu degeaba găsim zeci de site-uri specializate în chestionare și cărți cu grile pentru examenul de obținere al permisului de conducere.

Secretul reușitei constă în testare continuă. Mulți candidați preferă să înceapă rezolvarea întrebărilor chiar înainte de a parcurge întreaga metodologie. Astfel, vor identifica precoce zonele cu lacune pentru a se concentra pe ele atunci când le citesc.

O altă strategie utilă pentru un punctaj cât mai ridicat la examen este găsirea unui partener de studiu. Un prieten, o rudă sau chiar un cunoscut din mediul online poate fi persoana potrivită pentru tine. Puteți studia împreună utilizând aplicațiile de comunicare video (Zoom, Skype etc.), vă puteți testa unul pe celălalt și, de ce nu, puteți discuta orice neînțelegere vizavi de materia de examen.

     3. Alternează perioade de studiu cu perioade de relaxare

Indiferent de examenul la care participi, cu precădere în cazul celui de obținere a carnetului de conducere, odihna trebuie să fie primordială. Studiile de specialitate au demonstrat că somnul și relaxarea sunt cruciale pentru a reține informația acumulată în timpul zilei. Dacă te apuci de învățat din prima zi a școlii de condus, ai grijă să rezervi în programul tău și câteva zile în care să pui de-o parte materia de examen și să te ocupi cu alte activități preferate. Acest lucru te va motiva să începi cu entuziasm noul capitol de studiat.

Cea mai bună strategie pentru a îmbina utilul cu plăcutul este tehnica Pomodoro. Aceasta presupune studiul în perioade scurte, de 25 de minute, alternate cu perioade de pauză de 5 minute. O altă strategie pentru cei care se pot concentra mai mult este alternarea unui interval de la o oră la 4 ore cu perioade de pauză care vor dura jumătate din timpul petrecut sudiind.

Nu te baza pe tehnica studențească „îngrășatul porcului în ajun”. Chiar dacă aceasta te poate ajuta să treci examenul, scopul învățatului pentru acest test nu constă doar în obținerea unui punctaj de trecere. Utilizează timpul de pregătire pentru a-ți însuși responsabil informațiile din metodologia de examen. Astfel, te vei asigura că nu reprezinți un pericol pe drum atunci când te urci la volan. Responsabilitatea asociată deținerii unui carnet de șofer nu poate fi predată sau învățată din cărți, iar orice șofer trebuie să se pregătească în primul rând pentru viața de pe șosea și apoi pentru obținerea punctajului dorit la concurs.

Mai mult decât un motiv de mândrie și laudă, carnetul de conducere este un avantaj pe care îl poți obține ușor, cu doar câteva săptămâni de studiu intens și pregătire pe șosea. Acesta reprezintă o adiție utilă la CV, un mod de a impresiona eventualii angajatori, precum și o modalitate de a câștiga bani în plus (prin asocierea cu un serviciu de ride-sharing). Oricum privim situația, obținerea permisului de șofer este o decizie înțeleaptă. Ia chiar astăzi hotărârea de a te înscrie la examen!

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

3 curiozități despre zodia ta

4 remedii utile pentru insomnie

Cum funcționează dobânzile la creditele IFN

Principalele utilaje de care este nevoie în industria construcțiilor

Se dau 5.900 de lei în plus la pensie! Vestea cea mare pentru milioane de români

„Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o

Povestea unui preot care zice că s-a întors din Iad. „Lucrurile pe care le-am văzut acolo sunt de nedescris”

Cum funcționează dobânzile la creditele IFN

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies