kanald.ro

Stiri
Tu stii din ce este facut rahatul?
Potrivit ziare.com, legenda spune ca n sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de rahat.
Rahat semnifica in limba turca „impacare, multumire”, astfel ca „rahat hulkum” s-ar putea traduce prin „bucata de placere, rasfat pentru gura”.
Rahatul se face pe baza de amidon si zahar, ingrediente esentiale fiind aromele, in functie de gust si obisnuinte. Unele retete includ si nuci, alune sau fistic.
Unele istorii ale gastronomiei mondiale arata ca desertul persan ahbisa, un jeleu dulce, a fost stramosul rahatului. Povestea mai spune ca turcii stiau reteta rahatului inca din secolul al XV-lea, preparandu-l din miere, apa si faina.
Alte „povesti bucataresti” spun ca reteta este, de fapt, araba si ca elementul de baza este o mirodenie, numita salep, extrasa din radacina unei plante cu efect aromatizant si balsamic. Rahatul era mancat la sfarsitul mesei, pentru odorizarea placuta a gurii.
Faptul ca se consuma ca ultim fel ii confera, in acest mod, o dubla functie: de desert si de aromatizant al respiratiei.
Comercializat in prezent peste tot in lume in combinatiile cele mai diverse, cu ciocolata, nuga etc., rahatul era consumat, de obicei, cu o cafea, asa cum se manca si serbetul, tot in mod traditional.