Uite pentru ce poti lua AMENDA LA ALEGERI, sau mai rau, sa ajungi la PUSCARIE!

Duminica sunt alegerile parlamentare si daca mergi la vot este bine sa respecti cateva reguli obligatorii, asftfel incat sa nu ai probleme cu legea, sa primesti amenda sau, mai rau, sa mergi la inchisoare! Asadar, iata de ce trebuie sa tii cont in ziua alegerilor.

Distribuie pe:

fara descrierePoti lua usor amenzi pentru:

- distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite

- refuzul de a se primi si inregistra o sesizare scrisa inaintata in conformitate cu prevederile legale

- refuzul nejustificat de a inmana buletinul de vot si stampila de votare alegatorului care a semnat in lista electorala, inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze pentru primirea acestora in lista electorala in care este inscris

- continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale sau un candidat independent

Amenzile sunt cuprinse intre 1.000 de lei si 10.000 de lei, in functie de tipul contraventiei.

Sunt infractiuni si se pedepsesc cu puscarie:

- Oferirea de bani, bautura sau alte produse alimentare in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

- Persoanele care voteaza de doua sau mai multe ori, sau cei care ii impiedica pe altii sa voteze, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

- Introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele la care are dreptul un alegator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani.

- Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la doi la sapte ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate