Un 1 Decembrie special. Românii au urmărit parada de Ziua Națională din spatele micilor ecrane. Cum au decurs ceremoniile în marile orașe ale țării

Ceremonii restrânse de Ziua Națională a României în întreaga țară! Dacă-n anii trecuți mergeam la paradă, de data aceasta o vedem doar în fotografii!

Autor: Cristina Cruceru

In articol:

Ziua Națională a României a fost marcată, marți, în toate orașele mari ale țării, prin ceremonii restrânse, autoritățile organizând un scurt ceremonial religios și militar. Deși anul acesta a fost unul diferit, neobișnuit, însă special, românii nu au uitat de ziua lor.

Au urmărit parada pe rețelele de socializare sau din spatele micilor ecrane. Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse din cauza virusului, care a făcut ravagii pe întreaga planetă, oficialii au luat măsuri dure, iar astfel, în Capitală nu au existat spectatori.

Citeste si: VIDEO Parada 1 Decembrie 2020. Cum s-a desfășurat ceremonia de Ziua Națională a României de la Arcul de Triumf

Românii nu s-au înghesuit la fel ca-n anii trecuți să vadă celebra paradă de Ziua Națională a României, ci au stat acasă în fața televizorului, respectând astfel toate regulile impuse de autoritățile române în vremurile grele pe care le trăim. În Capitală, Armata Română a pregătit o ceremonie restrânsă la Arcul de Triumf, însă fără parada fastuoasă de defilare a militarilor sau a aparatelor de luptă. Au luat parte la ceremonie doar 150 de militari, dar și președintele României, Klaus Iohannis, care a ținut un discurs impresionant, mai ales pentru perioada dificilă prin care noi,

românii, trecem.

Citeste si: 1 decembrie sângeros! Cel puțin doi morți și 10 răniți în Germania! O mașină a intrat în pietoni! O româncă a filmat totul

Evenimentul a început la ora 11:00, marți dimineața, cu salutarea Gărzii Naționale și intonarea imnului României, ”Deșteaptă-te, române!”. Șeful statului, Klaus Iohannis, a depus o coroană, în semn de respect și recunoștință față de eroii căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru cei care au pierdut bătălia cu virusul nemilos.

21 de salve de tun au fost trase.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, președintele României[Sursa foto: Inquam]

Președintele României a ținut să le mulțumească cadrelor medicale, aflate în prima linie a luptei cu coronavirusul. ”În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri.

Citeste si: „Îi este frică să devină mamă”. Carmen Harra, dezvăluiri după ce Delia a aflat că va avea fetiță- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Efortul tuturor a fost și este unul uriaș, privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică. Și, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți.”, este o parte din mesajul transmis de șeful statului.

Ziua Națională a României
Ziua Națională a României, celebrată în Capitală[Sursa foto: Inquam]

Ceremonie restrânsă și-n Craiova

”Român prin naștere, oltean prin grație divină”, ar spune oltenii. În Cetatea Băniei ceremonia a fost restrânsă, însă pe alocuri au fost prezenți și câțiva spectatori, printre care mai mulți copii. Cei mici, zgribuliți, au văzut poate pentru prima dată ceremonia realizată de autoritățile locale. Craiova, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a surprins și anul acesta prin evenimentul pregătit pentru Ziua Națională a României. În capitala Băniei, manifestarea a început la ora 12:00, cu intonarea Imnului Național al României. 

Ceremonie restrânsă și-n Craiova
Ceremonie restrânsă și-n Craiova

Este, așadar, obligația noastră, a tuturor, să ne apărăm credința și moștenirea lăsate de înaintași, așa cum este obligația oricărei guvernări de a veghea ca toate cele trei regiuni istorice, strânse în aceeași țară în 1918, să se dezvolte uniform, pentru că unitatea trebuie păstrată nu doar teritorial, ci și economic. Să nu uităm niciodată că ideea marii uniri a plecat de aici, din Bănie, și că primul care a înfăptuit-o a fost marele Ban al Craiovei, Mihai Viteazul, un mare patriot și vizionar, iar Oltenia merită respectul tuturor celor care sunt chemați să conducă vremelnic România.

Trecem printr-o perioadă dificilă, așa cum s-a mai întâmplat de multe ori în istoria noastră ca poporul să fie supus la grele încercări. Dar trebuie să ne bucurăm de sărbătorile noastre religioase, de realizările înaintașilor noștri, pe care avem datoria să le păstrăm intacte, fiindcă nu le-au lăsat doar pentru noi, ci și pentru urmașii noștri! Nimeni nu trebuie să ne ia aceste drepturi”, este o parte din mesajul edilului Lia Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu
Lia Olguța Vasilescu[Sursa foto: Facebook]

Pe de altă parte, singura companie de dans din Oltenia, Freaks Dance Company, a realizat un moment de milioane, dedicat Zilei Naționale a României. Copii, tineri și adulți s-au adunat în fața Stadionului ”Ion Oblemenco” din Craiova, unde au dansat, pe o piesă care a înduioșat inimile internauților.

Ziua Națională, sărbătorită la Timișoara

Ziua Națională a României a fost celebrată, marți și la Timișoara. Nu a existat paradă militară, însă o ceremonie restrânsă a avut loc în Parcul Central Anton Scudier. Militarii au salutat Drapelul de Luptă și au intonat Imnul Național al României. Manifestarea a început la ora 12:00. A fost oficiat un serviciu religios, s-au depus coroane de flori, iar la sfârșit a avut loc un moment impresionant: câteva clipe artistice din partea militarilor. Ceremonialul de la Timișoara s-a desfășurat cu cel mult 100 de persoane, din cauza restricțiilor impuse de autoritățile române, pe vremea pandemiei de coronavirus. 

Ziua Națională, sărbătorită la Timișoara
Ziua Națională, sărbătorită la Timișoara[Sursa foto: MediaFax Foto]

Draga Românie, de ziua ta îți urez oameni care nu vor să te stăpânească, ci să te slujească, oameni care nu vor să ia de la tine, ci să-ți dea,  oameni care respectă moștenirea ta nu conservând cenușa, ci dând mai departe jarul. La mulți ani și mulțumesc că m-ai primit!”, este mesajul primarului Dominic Fritz, pentru Ziua Națională a României.

Dominic Fritz
Dominic Fritz[Sursa foto: Facebook]

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

1 decembrie sângeros! Cel puțin doi morți și 10 răniți în Germania! O mașină a intrat în pietoni! O româncă a filmat totul

VIDEO Parada 1 Decembrie 2020. Cum s-a desfășurat ceremonia de Ziua Națională a României de la Arcul de Triumf

Alegerile parlamentare 2020. Cum arată buletinul de vot

Cât timp ne ia să ne îndrăgostim, în funcție de zodie. Află cât îți va lua să cucerești persoana pe care o placi

Veste SOC despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut. Lovitură cumplită pentru fostul președinte

A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”

Dosarul „Corcodel” a fost închis. Ce a decis procurorul DIICOT

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies