Un fost polițist din Cluj, condamnat pentru substanțe interzise, a fost declarat nevinovat la 14 ani de la ispășirea pedepsei

Fost om al legii, condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru implicarea într-o rețea de substanțe interzise, a fost declarat nevinovat după ce și-a ispășit pedeapsa.

Ioan Tău a dat în judecată România la CEDO
Cazul lui Ioan Tău a fost rejudecat la București, iar fostul om al legii a fost achitat.[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

 Ioan Tău, fostul polițist clujean, a fost arestat în anul 2003, în cadrul dosarului "Torino", care viza una dintre cele mai importante rețele de trafic de substanțe interzise de la acea vreme, coordonată de Torino Sfârlea.

Pe atunci, gruparea, cunoscută ca și "Cartelul de la Cluj", avea ramificații în Afganistan, Turcia, Italia, Germania și Olanda.

Citeste si: Viața bate filmul! Polițistul care s-a pozat cu Dani Mocanu ”la un șpriț” l-a dat în judecată pe manelist pentru defăimare! Agentul l-a și amendat pe cântăreț cu 2.000 de lei! EXCLUSIV

Ioan Tău a dat în judecată România la CEDO

În urma procesului, polițistul a primit o sentință inițială de 16 ani de închisoare cu executare, însă, după recurs, pedeapsa finală a fost pe jumătate. Totuși, Ioan Tău nu a stat decât 4 ani în spatele gratiilor, fiind eliberat condiționat în anul 2007.

Clujeanul a dat în judecată România la CEDO după terminarea procesului, pe motiv că acesta nu a fost unul echitabil și a câștigat abia în anul 2019, când CEDO a hotărât că dovezile care îl inscriminau pe agent nu au fost unele concrete:

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

"Condamnarea reclamantului s-a bazat pe mărturiile reprezentantului sub acoperire I.I. În acest sens, Curtea notează că I.I a făcut declarații care îl încriminează pe reclamant numai la etapa pre-proces. La audierea sa în fața primei instanțe, s-a referit doar la activitatea infracțională efectuată de ceilalți acuzați.

Deși nu a făcut nicio declarație cu privire la implicarea reclamantului în traficul de drogrui, nici judecătorul, nici procurorul nu i-au adresat întrebări suplimentare pentru a clarifica rolul judecat de reclamant în infracțiuni. Nu există nicio dovadă la dosar că a fost audiat din nou în fața instanței de apel. În plus, contrar afirmațiilor Guvernului, mărturiile martorilor F.D. și I.I. nu au fost susținute de dovezi concrete. Nici autoritățile de investigare, nici instanțele nu se refereau la medicamente găsite la domiciliul reclamantului, unde se presupunea că reclamantul și-a desfășurat activitatea ilegală de depozitare și ambalare a
drogurilor. În acest sens, Curtea notează că autoritățile interne nu au făcut referire la nicio căutare la domiciliul solicitantului"
, scrie în hotărârea Convenției europene a Drepturilor Omului.

Cazul lui Ioan Tău a fost rejudecat la București, iar fostul om al legii a fost achitat

După decizia CEDO, fostul polițist a cerut revizuirea sentinței, așa că s-a început rejudecarea cazului la Tribunalul București, care a concluzionat că Ioan Tău este nevinovat.

În sentința adoptată de judecători se explică clar cum s-a ajuns la această situație: "Coroborând probele administrate în faza de urmărire penală și în cursul cercetării judecătorești, în actualul ciclu procesual, cu privire la faptele reținute prin rechizitoriu în sarcina inculpatului Tău Ioan, tribunalul reține că acestea nu dovedesc, dincolo de orice îndoială rezonabilă, săvârșirea de către inculpat a infracțiunilor pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată".

Citeste si: Verdict în cazul uciderii lui George Floyd! Polițistul Derek Chauvin, găsit vinovat de crimă: „S-a făcut dreptate”

Rețeaua "Torino", în dosarul căruia Ioan Tău a fost arestat în 2003, a fost pusă pe picioare de Torino Sfârlea, care și-a început activitatea ca simplu cărăuș, pentru un vechi coleg de închisoare. Mai târziu, acesta avea să înființeze cea mai mare rețea de droguri din acele timpuri, cu legături în toată Europa.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bărbatul agresat de polițiștii de la Secția 16, noi probleme cu oamenii legii: "Mă simt vânat de polițiști"

VIDEO Tânărul torturat de torționarii de la Secția 16 din Capitală, atacat în camera de hotel: „M-a amenințat...”

Un șofer a oferit 12.000 de euro unui polițist pentru a trece cu vederea o neregulă în trafic. Incredibil ce a urmat după

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

Anunţ bombă pentru cei cu două doze de PFIZER! Cu ce vaccin trebuie să facă a treia doză

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Apocalipsa e aproape! Semnul unei alte pandemii a șocat oamenii de știință. E crunt

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies