Un iesean in varsta de 40 de ani a murit din cauza gripei! Cum a fost posibil

O boala aparent banala, dar care netratata poate deveni letala, a facut prima victima la Iasi. Un barbat de 40 de ani, nevaccinat si suferind de obezitate, a decedat la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Initial existau suspiciuni ca acesta ar fi murit din cauza gripei, insa in urma analizelor de laborator s-a stabilit ca pacientul era infectat cu virusul gripal AH1N1, sau "gripa porcina".

Distribuie pe:

Autor: A.N.C.

fara descriere
 
La nivelul judetului Iasi au fost confirmate trei cazuri noi de gripa, doua de tip AH1N1 si unul de AH3N2. 
 
Ucigasul tacut din organismul nostru
Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Perioada in care apare cu o frecventa crescuta infectia gripala este noiembrie-martie. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta forme clinice mai severe si de aparitie a complicatiilor este mai mare la copii, batrani si persoane cu imunodeficiente sau boli cronice. Acestora le este recomandata vaccinarea antigripala. Deoarece virusul gripal se gaseste sub o mare varietate de subtipuri si tulpini, care se modifica de la an la an, chiar si persoanele vaccinate pot face gripa, dar severitatea bolii va fi mai usoara.
 
Transmiterea este respiratorie, de la o persoana la alta, prin picaturile de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile inainte si 4-5 zile dupa debutul bolii. Bolnavii cu forme atipice de boala sunt de asemenea contagiosi. Rezervorul de virus pot fi si unele animale, pentru tipul A de virus. Varful incidentei este situat in perioada noiembrie-martie.
 

 

 
Perioada de incubatie este de 2 zile. Severitatea bolii depinde de expunerea anterioara la tipurile de virus inrudite. Adesea gripa este confundata cu “virozele banale” (guturaiul), foarte frecvente la copil, mai ales in sezonul rece. Debutul este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febra 39-40 grade C, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseala, dureri la nivelul globilor oculari (caracteristice pentru gripa), catar nazal (cu senzatie de nas infundat) tuse uscata, inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata, varsaturi, chiar diaree. 
Complicatiile respiratorii influenteaza evolutia si prognosticul, mai ales cand apar la copii cu boli cronice sau la sugarii distrofici, rahitici. 
 
Pneumoniile gripale pot fi primare sau secundare, prin suprainfectie bacteriana. Alte complicatii sunt: cardiovasculare (miocardita), nervoase (encefalita, meningita), sindromul Reye. Copiii sub 24 de luni necesita spitalizare datorita riscului crescut de a dezvolta complicatii. In perioada de convalescenta este crescuta receptivitatea pentru infectii bacteriene, potrivit bzi.ro. 
 

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate