Un nou virus cu o rată de mortalitate ridicată poate amenința omenirea: „Este o preocupare majoră, pentru că nu există tratament”

Nipah este în top 10 virusuri care îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății.

nipah
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Omenirea a fost luată prin suprindere de virusul SARS-CoV-2, care în doar un an a reușit să facă ravagii, iar de la aparița sa milioane de oameni și-au pierdut viața.

După această experiență, specialiștii în sănătate încearcă să împiedice apariția alor virusuri care ar putea declanșa o nouă pandemie, tocmai pentru că și inamici nevăzuți mai există în lume.

De pildă, virusul Nipah care are o mortalitate de până la 75% și împotriva căruia oamenii de știință nu au reușit să dezvolte un vaccin. A fost pentru prima dată descoperit în Cambodgia și este prezent în fecalele liliecilor. 

Acest mamifer produce viruși pe care-i răspândește din cauză că oamenii îi strică habitatul natural și este forțat să caute hrană în locuri în care în mod normal nu ar ajuge sau să între în contact cu animale cu care nu ar fi trebuit. 

Nipah, în top 10 viruși care îngrijorează OMS

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății face publică o listă extinsă de patogeni care pot să provoace epidemii chiar și la nivel mondial, tocmai pentru ca oamenii de știință să își poată prioritiza studiile.

Experții în sănătate se axează pe virusurile care prezintă cea mai mare amenințare la adresa sănătății oamenirii și pentru care nu există încă un antidot

nipah
Nipah este unul dintre virusurile care-i sperie pe oamenii de știință [Sursa foto: Pexels]

Din acest motiv Nipah se află în vizorul oamenilor de știință, pentru că are o mortalitate  între 4 și 75%, în funcție de locația focarului. 

„Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus. 

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Care sunt particularitățile acestui virus

Perioada de incubație a acestui virus poate ajunge până la 45 de zile, ceea ce însemnă că persoana infectată poate transmite boala fără a prezenta vreun simptom. De asemenea, virusul nu infectează doar oamenii, ci și animalele, iar rata de răspândire crește considerabil în aceste condiții.

Un individ se poate infecta cu acest virus atât prin contact direct, cât și prin consumarea unor alimente contaminate. 

Citeste si: Bilanț Covid-19, 13 ianuarie! Peste 4.000 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Printre simptomele pe care le provoacă se numpră problemele respiratorii, tusea, durerile în gât, oboseală accentuată și în cazuri grave poate provoca encefalită. 

Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, iar din 196 de persoane infectate, 150 și-au pierdut viața. 

lilieci
Lilieci produc mai multe virusuri ce ar produce pandemii [Sursa foto: Pexels]

Lilieci, sursă pentru mai multe boli grave 

Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele, locurile de muncă sub aceștia. Cercetătorii susțin că transmiterea virusului la om este cauzată de distrugerea habitatului acestora. 

Atunci cunt sunt stresați, liliecii produc și răspândesc mai mai multe virusuri. Din cauză că oamenii le distruh habitatale naturale, aceștia sunt forțați să intre  în contact cu o specie cu care nu ar interacționa în mod normal, a făcut ca virusul Nipah să treacă de la lilieci la porci și de aici la fermieri. 

Liliecii care se hrănesc cu fructe tind să trăiască în regiuni cu mulți copaci care produc fructe, iar când habitatul lor este distrus sunt constrânși să-și găsească altă „casă” și de multe ori ajung să-și facă cuib în preajma oamenilor. 

Potrivit experților, liliecii zvoară și 100 de kilometri pe timpul nopții în căutare de hrană, iar asta numai pentru că habitatul lor nu mai există.

De-a lungul timpului s-a descoperit că liliecii sunt sursa pentru mai mulți agenți patogeni precum: Nipah, Covid-19, dar și Ebola și Sars

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Papa Francisc a făcut vaccinul anti-Covid. Suveranul ponfit i-a îndemnat pe toți să se imunizeze: „Toată lumea ar trebui să ia vaccinul”

Rică Răducanu s-a infectat cu Covid-19 și a fost internat la spital: „Nevasta-mea e mai rău”

Un medic de familie a anunțat că va renunța la pacienții care nu se vor vaccina: ”Situația este foarte dură”

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

America e în stare de ȘOC: Nimeni nu ar fi crezut că se va ajunge aici! ”N-am mai văzut așa ceva!”

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Mărturii despre viaţa de apoi. O femeie susține că timpul se oprește pe acel tărâm. Ce spun specialiștii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies