Un roman a castigat premiul Oscar, in urma unei batai incasate de fratele sau

Edward G. Robinson, un roman evreu nascut la Bucuresti a emigrat in America cu familia dupa ce fratele sau a fost batut de un grup de antisemiti. 60 de ani mai tarziu avea sa primeasca premiul Oscar pentru intreaga cariera. Este, pana azi,singurul actor roman care a luat celebra distinctie. Din pacate insa,Edward a murit cu doua luni inainte de decernari.

Distribuie pe:

fara descriereSarah si Morris Goldberg au decis, la inceputul anului 1903, sa emigreze in Statele Unite ale Americii, locul de refugiu a peste 75.000 de evrei romani in acea perioada. Au sosit la New York pe 14 februarie 1903 si au luat viata de la zero.

Dupa ce a terminat liceul, Emanuel Goldberg, pasionat de piese de teatru, s-a inscris si a castigat un concurs de actorie, primind drept recompensa o bursa la Scoala Americana de Arte Dramatice din New York. Inainte sa incepa cursurile, si-a schimbat numele in Edward G. Robinson, "G"-ul fiind pastrat ca amintire a fostului sau nume de familie, Goldberg.

Cariera lui a inceput in 1913, iar in 1915 si-a facut debutul pe Broadway. In 1916 a avut un mic rol intr-un film, urmat de alte aparitii in filme de mana a doua. In 1923 a intrat, in sfarsit, in lumina reflectoarelor, cu rolul din "The Bright Shawl". A urmat o cariera de 50 de ani si 101 filme, romanul cu cetatenie americana devenind celebru pentru modul in care interpreta roluri de mafioti si de gangsteri. Intre anii 1939 si 1945, Robinson a fost un critic vehement al nazismului si fascismului, donand peste 250.000 de dolari mai multor grupari politice si de caritate.  Edward a fost gazda "Comitetului de 56" care, pe 9 decembrie 1938, a semnat "Declaratia de Independenta Democratica", care chema toti cetatenii Statelor Unite ale Americii sa boicoteze produsele germane.fara descriere

Desi n-a fost niciodata nominalizat pentru un premiu Oscar pentru cele 101 filme in care a jucat, Edward G. Robinson a fost instiintat de Academia Americana ca va primi, la festivitatea din 1973, un premiu Oscar pentru intreaga cariera. Edward nu a mai apucat insa sa-si ridice premiul, murind, pe 26 ianuarie 1973, cu doua luni inainte, de cancer, intr-un spital din Los Angeles.

fara descriereA fost casatorit de doua ori
Edward G. Robinson s-a casatorit pentru prima data cu Gladys Lloyd, in 1927, cu care a avut un copil, pe Edward Goldenberg Robinson Jr. A divortat in 1956, iar doi ani mai tarziu s-a casatorit cu Jane Arden, care i-a ramas alaturi pana in ziua mortii.

N-a uitat limba romana
Intr-un interviu acordat dupa moartea lui Edward G. Robinson, Jane Arden, cea de-a doua sotie a fostului actor, a declarat ca Edward vorbea la perfectie limba romana, desi pleacase din Bucuresti de la varsta de 10 ani. Pe langa romana si engleza, Edward mai vorbea fluent cinci limbi.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate