Un stomatolog explica: Pana la ce varsta ne putem pune aparat dentar

În ultimii ani s-au înmulţit considerabil cazurile în care adulţii aleg să poarte aparat dentar pentru a corecta problemele estetice ale danturii.

Autor: R.L.

Dr. Adrian Mina, unul dintre cei mai reputaţi medici stomatologi de la noi din ţară, recomandă aparatul dentar indiferent de vârsta pacientului şi spune că acest accesoriu poate fi purtat chiar şi după vârsta de 50 de ani.

“Cel mai în vârstă pacient care a venit la clinica mea şi a vrut aparat dentar avea 50 de ani. Tratamentul a avut succes.

Putem pune aparate dentare şi la oameni mai înaintaţi în vârstă, dar este important să nu aibă alte probleme, precum osteoporoza. Spre deosebire de România, în alte ţări tendinţa pacientilor este aceea de a apela la aparate dentare după vârsta de 50 de ani. În SUA, studiile au aratăt că foarte mulţi oameni îşi pun aparate dentare după 40-50 de ani. Cel mai probabil părinţii lor nu şi-au permis să aiba grijă de ei când erau mici, după care au urmat facultatea, apoi au căutat să găsească un job bun care sa le ofere o stabilitate finaciară şi abia după 40 de ani ajung să-şi permită acest tratament şi recurg la el”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

În ceea ce priveste tipul de aparate dentare, Adrian Mina spune că cel mai scump aparat este cel care se vede cel mai puţin.

“Toate aparatele dentare au la bază acelaşi principiu, dar diferă materialele din care sunt realizate. Vorbim despre aparatele metalice şi cele ceramice, care sunt mai puţin vizibile. Amândouă fac acelaşi lucru şi au un arc metalic care trece prin fiecare bracket (un pătrăţel ceramic sau metalic) care este lipit pe fiecare dinte.

Cel mai scump aparat dentar ajunge să coste destul de mult pentru că brackeţii sunt foarte mici, rotunjiţi, subţiri şi realizaţi dintr-un material care abia dacă se vede pe dinţi. Oferă o igienă mult mai bună şi sunt foarte rezistenţi. Pacientul plăteşte în plus doar pentru aparatul care se va vedea cel mai puţin, dar sârmuliţa care trece prin bracket este mereu metalică şi este aceeaşi indiferent de tipul de apart dentar ales”, explică medicul.

Cât timp se poartă aparatul?

Dr. Adrian Mina recomandă ca un aparat să fie purtat în medie un an şi jumătate.

“Controalele sunt lunare şi la fiecare vizită noi activăm acel arc metalic care exercită o nouă forţă asupra dinţilor ca să îi îndrepte. Mişcarea lor se produce în câteva zile, dar pacientul trebuie să mai stea cu acel arc până la o lună ca să se consolideze poziţia dintelui, să se obişnuiască osul, pentru ca abia apoi să putem trece la următoarea mişcare.

Dacă am schimba arcul la 3-4 zile, pacientul ar ajunge să rămână fără dinţi. Este foarte important ca pacientul să aibă răbdare şi încredere în sfatul stomatologului. În medie, un tratament ortodontic durează cam un an şi jumătate”, spune specialistul.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectaţi medici stomatologi din România, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada şi România. Printre pacienţii săi se numără numeroase persoane publice din România dar şi de peste hotare.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Cosmarul Gabrielei Cristea in timpul sarcinii cu Victoria! Abia acum a gasit puterea sa vorbeasca despre ce a patit timp de 9 luni

Iti mai amintesti de Cristian de la "Insula Iubirii"? Dupa ce Deea l-a inselat cu Tomita, tanarul si-a refacut viata alaturi de o blonda! Cum arata aleasa inimii lui

Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere | GALERIE FOTO

Maria Constantin a vorbit despre al doilea copil, cu două luni înainte de nuntă: „O bucurie și o mare minune”. Artista mai are un băiat dintr-o căsnicie anterioară

Calendar ortodox 3 iunie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

„Nu voi uita niciodată.” Mircea Diaconu a făcut dezvăluiri emoționante despre Toma Caragiu. Actorul nu a putut uita un lucru

Secretele din spatele relației dintre Kate Middleton și regina Camilla Parker Bowles

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies