Un test banal poate prezice daca mai ai mult de trait. Afla si tu despre ce e vorba!

Un test simplu care verifica dificultatea cu care o persoana se asaza pe podea si se ridica in picioare ar putea prezice cati ani mai are de trait, arata un nou studiu.

Distribuie pe:

fara descriere

Conform cercetarii publicate in European Journal of Preventive Cardiology de o echipa de oameni de stiinta din Brazilia, persoanele de varsta mijlocie si cele de varsta a III-a care aveau nevoie sa foloseasca atat mainile, cat si genunchii, pentru a se ridica prezentau un risc de aproape 7 ori mai mare de a muri in urmatorii 6 ani fata de persoanele care se puteau ridica fara a apela la brate si genunchi.

De-a lungul timpului, doctorii au folosit testul scaunului - in care o persoana se ridica de pe scaun -- pentru a stabili nivelul de putere al picioarelor si starea de sanatate a partii inferioare a corpului, testul fiind administrat mai ales persoanelor in varsta. Noul test este mai dificil si poate fi folosit si in randul persoanelor mai tinere, subliniază Dr. Kathryn Berlacher, profesor la University of Pittsburgh Medical Center.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta brazilieni au urmarit 2002 adulti cu varste cuprinse intre 51 si 80 de ani pentru o perioada medie de 6,3 ani. La inceputul studiului, fiecare participant a trebuit sa se aseze pe podea si apoi sa se ridice, folosind cat mai putin mainile, genunchii si alte parti ale corpului pentru a reveni la pozitia initiala. De-a lungul studiului, 159 de participanti au decedat, majoritatea fiind voluntari care obtinusera scoruri foarte mici in cadrul acestui test.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate