Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. Mulți uită de acest aspect

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. În ziua Botezului Domnului se sfințesc toate apele.

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează
Autor: Elena Popescu

In articol:

În ziua Botezului Domnului, numită și Bobotează, se sfințesc apele, iar preoții citesc rugăciuni prin care sfințesc Aghiasma Mare.

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează și câte zile se bea aceasta vei afla din rândurile următoare.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. În ziua Botezului Domnului Iisus Hristos se sfințesc sufletele, trupurile, casele, apele, dar și pământurile. Preoții săvârșesc Sfânta Liturghie, iar la final, credincioșii pleacă acasă cu aghiasma pe care o vor bea și cu care îți vor stropi gospodăriile.

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează

Aghiasma Mare pe care preoții o sfințesc în ziua de Bobotează trebuie păstrată la loc de cinste, într-un loc curat din gospodărie. Aghiasma se ia de la biserică în sticle și așa se păstrează peste an. Dacă aveți aghiasmă din anii trecuți care a căpătat un miros neplăcut sau nu a fost păstrată corespunzător, nu o aruncați la chiuvetă.

Aghiasma Mare se aruncă într-un loc curat, la rădăcina unui copac sau într-o apă curgătoare.

Citeste si: Rugăciune la început de An Nou! Te ajută pe toate planurile

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează
Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează

Cum folosim aghiasma din ziua de Bobotează

Aghiasma din ziua Bobotezei se bea 8 zile de către credincioși pe nemâncate. Totodată cu această aghiasmă se poate stropi casa, curtea, grădina, animalele, pământurile și livezile. Apa sfințită îl ține departe pe necurat și protejează omul și natura.

În ziua de Bobotează de obișnuiește ca Sfânta Liturghie să se țină afară, acolo unde sunt butoaie mari cu apă ce urmează să fie sfințită.

Preotul poate săvârși slujba Bobotezei lângă un râu, o fântână, un izvor sau un loc special amenajat. În satele din Moldova se obișnuiește ca credincioșii să sculpteze din apele înghețate ale lacurilor cruci și mese de gheață, așezându-le în locurile unde se va sfinți Aghiasma Mare.

Câte zile de bea aghiasma din ziua de Bobotează

Tradiția bisericească spune că din aghiasma sfințită în ziua de Bobotează se bea 8 zile, cifra 8 reprezentând veșnicia. Aghiasma Mare se consumă dimineața pe nemâncate. Întâi se gustă din Aghiasma Mare, apoi se ia sfânta anaforă.

După ce credinciosul a băut din aghiasmă poate rosti o rugăciune și își poate stropi casa folosind un mănunchi de busuioc și un castron curat în care să pună aghiasma.

Citeste si: Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021

Bobotează
Bobotează

Rugăciune în ziua de Bobotează

În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021

Sărbătoare 7 ianuarie. Rugăciune puternică la Sfântul Ioan Botezătorul

Alexandru Cumpănașu, prima reacție după ce a fost acuzat de comportament neadecvat la adresa mai multor minore în mediul online

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Horoscop vineri, 14 mai. Sfârșit de săptămâna cu scandal pentru o zodie: Evită nerăbdarea şi graba

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Mărturii despre viaţa de apoi. O femeie susține că timpul se oprește pe acel tărâm. Ce spun specialiștii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies