Unde poți vota la Alegerile Locale 2020. Află online la ce secție de votare trebuie să mergi

Alegerile Locale 2020 vor avea loc duminică, 27 septembrie 2020. Românii își vor putea alege primarii și reprezentanții în consiliul local.

Distribuie pe:

Autor: Radu Constantin


In articol:

Alegerile Locale 2020 vin cu reguli noi pentru alegători. Românii care vor merge la vot vor trebui să se prezinte la secțiile la care sunt arondați și trebuie să aibă la ei acte care prin care să-și dovedească identitatea.

Fiecare alegător, repartizat la o secție de votare. Listele pot fi consultate la Registrul Electoral

Fiecare persoană cu drept de vot în România este înscrisă în Registrul Electoral, o bază de date care poate fi consultată online pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Pentru a verifica la ce secție de votare trebuie să mergi, va trebui să-ți introduci datele personale, respectiv Codul Numeric Personal și numele de familie, plus un cod unic format din 8 litere și numere generat pe care-l vei găsi accesând domeniul respectiv. Poți verifica la ce secție de votare trebuie să te prezinți accesând acest link.

Spre deosebire de alte alegeri, la cele locale nu se poate vota la o altă secție decât cea la care alegătorul este arondat, dacă acesta nu are o altă reședință diferită trecută în actele de identitate. Mai exact, dacă locuiești la o altă adresă decât cea din buletin este obligatoriu să te prezinți la secția de votare la care ești arondat.

Cum votează cetățenii cu viză de flotant la Alegerile Locale?

Cetățenii care au viză de flotant pot vota pe listele permanente dacă au depus o cerere în acest sens la primăria localității în care se află până la data de 4 septembrie. În acest caz, ei au fost deja radiați de pe lista permamentă din localitatea de domiciliu, iar la căutarea în Registrul Electoral, ei apar deja cu noua secție de votare.

Citeste si: Orban a semnat. Cine va primi de urgență câte 800 de lei de la stat - evz.ro

Citeste si: Cine este amantul Ralucăi Pastramă. Cei doi ar fi petrecut de curând o vacanță la munte - bzi.ro

Dacă nu au depus cererea de actualizare la primărie, alegătorii pot să-și exercite dreptul la vot pe liste suplimentare. Astfel, alegătorul cu viză de flotant se obligă să nu mai voteze și la secția la care este trecut pe listele permanente, votul multiplu fiind considerat o infrațiune.

Ce acte trebuie prezentate la intrarea la urne?

Votanții la Alegerile Locale 2020 trebuie să aibă 18 ani împliniți la data de 27 septembrie, să aibă mască de protecție și să aibă un act care să ateste identitatea lor. Potrivit Legii 115/2015, prin act de identitate se înțelege:

 

  • - Cartea de identitate
  • - Cartea electronică se identitate
  • - Cartea de identintate provizorie
  • - Buletin de identitate
  • - Pașapot diplomatic
  • - Pașaport diplomatic electronic
  • - Pașaport de serviciu
  • - Pașaport de serviciu electronic
  • - Carnet de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

 

Legea arată că cetățenii care vor să-și exercite dreptul de vot trebuie să prezinte acte de identitate valabile la ziua votării. Totuși, Biroul Electoral Central a decis să facă o excepție și a stabilit prin Hotărârea nr 81 că se poate vota dacă documentul respectiv a expirat nu mai devreme de 1 martie 2020.

Cum ajungi la secția ta de votare, la Alegerile Locale 2020?

Pe site-ul Registrului Electoral se găsesc și informații legate de locația secției de votare la care fiecare cetățean este arondat. După introducerea datelor personale vei afla secția, adresa acesteia, o hartă și indicații despre modul în care poți ajunge acolo, inclusiv mijloacele de transport din zonă. 18.792 de secții de votare sunt pregătite pentru Alegerile Locale 2020 din 27 septembrie 2020. Lista și numerotarea secțiilor de votare pot fi consultate la acest link.

 

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pepe a fost șantajat pentru ca pozele nud cu Raluca să nu apară în presă

Se dau 800 de lei de familie. Cine va primi banii de luna aceasta? Guvernul a decis

Ceaiul cu cei mai mulți antioxidanți din lume! Elimină toxinele din corp și te ajută să ai o piele întinsă și catifelată. Îl găsești la plafar

Ce nu ai voie să faci în interiorul secțiilor de votare. Care sunt regulile Alegerilor Locale 2020

Harta secțiilor de votare din București. Unde se poate exprima votul la Alegerile Locale 2020

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies