
In articol:
Unde s-a născut Moș Nicolae. Află cum a ajuns Sfântul Nicolae să fie așteptat în fiecare an de copiii din întreaga lume, pentru a aduce daruri.
În fiecare an, la data de 6 decembrie, Moș Nicolae lasă cadouri în ghetuțe pentru copiii cuminți și nuielușe pentru cei năzdrăvani.
Unde s-a născut Moș Nicolae?
Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar, din vremuri foarte îndepărtate, care aduce daruri copiilor în seara de 5 decembrie, în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, de pe 6 decembrie.
Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).
Părinții săi au murit devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său. Acesta fost episcop de Myra, recunoscut ca Sfânt în secolul al XVI-lea.
Citește și: Moș Nicolae 2022. Ce semnificație are sărbătoarea lui Moș Nicolae? Vezi de ce se pun cadouri în ghetuțe
Legenda lui Moș Nicolae
Citeste si: „Mă bârfești și mă vorbești.” Ce mesaj a transmis Marius Elisei pe rețelele de socializare- kfetele.ro
Legenda lui Moș Nicolae
Legenda spune că Sfântul Nicolae a ajutat 3 fete sărace din orașul său, aducându-le galbeni pentru zestre, noaptea, fără a fi văzut de cineva. Casa în care locuiau cele 3 fete împreună cu tatăl lor era mai mult decât săracă.
Din cauza sărăciei, tatăl a ajuns să plănuiască să își vândă fetele, cu scopul de a scăpa de sărăcie, fără a ține cont de rugămințile și plânsetele fiicelor.
Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuința lui și nu a putut rămâne indiferent. Noaptea, fără a fi văzut de nimeni, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mari.
Astfel, ea a reușit să se mărite curând. La fel a făcut Moș Nicolae și în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie și apoi cea mică au reușit să se așeze la casele lor, având ca zestre pungile cu galbeni.
Citește și: Câți oameni își serbează ziua de Moș Nicolae 2022? Vezi ce urări le poți transmite de ziua onomastică
Legenda lui Moș Nicolae
De atunci și până în prezent, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, și în special copiii, primesc daruri, de la Moș Nicolae care nu li se arata niciodată.
Moș Nicolae are diferite denumiri, în funcție de țară, precum: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia, Mikołaj în Polonia, Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Olanda, Saint Nicolas în Franța.
Deși oamenii din întreaga lume îl aseamănă pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun, datorită faptului că amândoi aduc daruri, sunt câteva diferențe care ne ajută să îi deosebim.
Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae, în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului. Moș Nicolae lasă cadourile în ghetuțele curățate ale copiilor, în timp ce Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun.
Surse: ro.wikipedia.ro, traditii-superstitii.ro.