Urmeaza un an greu pentru Patriciu. Ar putea sa-si piarda averea si libertatea!

Distribuie pe:

fara descrierePentru Dinu Patriciu, anul 2013 nu va fi unul linistit. Pe langa problemele de sanatate cu care incheie 2012, omul de afaceri va avea de rezolvat si un proces penal si unul civil in care i se cere executarea silita a 10 milioane de euro, bani imprumutati de la banci si nereturnati. Procurorii DIICOT spera ca Patriciu sa “primeasca o pedeapsa grea” si in dosarul Rompetrol, la fel ca si “greii din fotbal care au fost achitati la Tribunal si au fost condamnati la ani grei de inchisoare la Curtea de Apel Bucuresti”.

Dinu Patriciu si ceilalti 11 inculpati din dosarul Rompetrol au fost achitati de Tribunalul Bucuresti pe 28 august 2012.  Procurorii DIICOT,  cei care  l-au trimis in judecata pe Patriciu in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital, au facut apel. Anchetatorii cerusera 20 de ani de inchisoare pentru afacerist si sechestrarea a 9 milioane de euro din averea lui Dinu Patricu pentru recuperarea unui prejudiciu cauzat de spalarea de bani. De altfel, cuantumul total al prejudiciului din dosar este estimat la 85.000.000 de euro. “Speram sa se intample la fel ca in cazul greilor din fotbal. La Tribunal au fost achitati, in schimb la Curtea de Apel Bucuresti au luat ani grei de inchisoare”, ne-au declarat surse judiciare.  In “dosarul Transferurilor”, cauza in care 8 grei ai fotbalului au fost initial achitati, pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul procurorilor DNA si a dat pedepse grele. Apelul procurorilor la achitarea lui Patriciu se va judeca la inceputul anului viitor.

Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Patriciu si-a insusit, in mod repetat in perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane dolari cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat. El ar fi incercat sa piarda urma banilor respectivi prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrul grupului Rompetrol. In acelasi dosar, Patriciu este acuzat ca, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA , prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului actiunilor. Urmarirea penala impotriva lui Patriciu a inceput in acest dosar in 22 martie 2005, iar la 8 septembrie 2006 el a fost trimis in judecata, alaturi de alte 11 persoane. Patriciu a si fost arestat cateva zile in acest caz.

Si problemele lui Patriciu nu se opresc aici. Intr-un dosar privind executarea silita, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti va dezbate pe 23 si 25 aprilie 2013 cele doua somatii europene de plata  facute la inceputul lui decembrie de o banca din Romania. Conform actelor de la dosare, Patriciu, printr-o firma a sa, ar fi facut, acum cativa ani, doua imprumuturi de 10 milioane de euro, bani ce urmau sa fie achitati prin intermediul a doua bilete la ordin cu scadenta în iulie 2012. Cum afacerile societatii creditoare au scazut, firma a intrat in incapacitate de plata si nu a mai avut de unde sa plateasca datoriile. In aceste conditii, institutia financiara a cerut magistratilor acceptul pentru a incepe procedura de executare silita. Mai intai banca doreste sa fie identificte in toata Europa conturile si bunurile lui Patriciu ca sa aiba ce executa. In cazul in care nu are bani in banci, afaceristul poate pierde chiar si casele si terenurile pe care le detine si care ar putea fi scoase la licitatie.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate