Va fi sau nu deconectat Mihai Constantinescu de la aparate? Ce zice legea

Vestea că Mihai Constantinescu este în moarte cerebrală a aprins spiritele și, la un moment dat, au apărut chiar și știri că ar putea fi deconectat de la aparatele care îl mențin în viață.

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu

fara descriere

Cu toate acestea, așa ceva, în România, este aproape imposibil să se întâmple din mai multe motive, iar viața lui Mihai Constantinescu, indiferent de cât de gravă ar fi starea lui de sănătate, nu este în pericol să fie întreruptă artificial.

Citeste si: A fost la spital la Mihai Constantinescu şi s-a cutremurat: "O mână de oase şi piele! Nu l-am mai recunoscut"

Citeste si: Rugăciune colectivă pentru Mihai Constantinescu, la miezul nopții! Soția artistului și câteva sute de persoane s-au rugat în același timp pentru salvarea artistului EXCLUSIV

Citeste si: Ce se întâmplă, de fapt, cu Mihai Constantinescu! Un apropiat dezminte ce se știa despre starea lui: „Toate informaţiile au fost false”

Citeste si: Ce se întâmplă, de fapt, cu Mihai Constantinescu! Un apropiat dezminte ce se știa despre starea lui: „Toate informaţiile au fost false”

Mai exact, legislația de la noi din țară este mai mult decât clară cu privire la ce se întâmplă cu un pacient aflat în moarte cerebrală. Astfel, cât timp restul funcțiilor lui vitale există, chiar și conectate la aparate de menținere a vieții, viața pacientului nu poate fi întreruptă nici măcar la solicitarea rudelor apropiate.

fara descriere

Astfel, norma legală cea mai relevantă și care ne “luminează” este reprezentată de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care, în titlul VI Cap. II, tratează problematica legată de “Donarea şi donatorul de organe, ţesuturi şi celule de origine umană”, unde, cum era și firesc, la articolul 147 alin. 1, se definește noțiunea de donator decedat ca fiind fie persoana la care s-a constatat încetarea activității cardio-respiratorie, iresuscitabilă şi ireversibilă (moarte somatică), fie persoana cu activitate cardiacă, dar la care s-a constatat încetarea ireversibilă a tuturor funcţiilor creierului (moartea cerebrală), conform protocolului de declarare a morţii cerebrale. 

Cum se pune diagnosticul de moarte cerebrala, ce proceduri complicate trebuie urmate conform procedurilor legale și mediale din Romania, aflati doar pe stirilekanald.ro

 

Mihai Constantinescu a ajuns la urgențe pe 13 mai

Seara de 13 mai a fost una cumplită pentru Simona Secrier, soția lui Mihai Constantinescu apelând la serviciile de urgență. De altfel, Adrian Daminescu a dezvăluit cum s-a petrecut tragedia. "Dormea lângă soție și soția și-a dat seama că nu mai respiră. Mi s-a spus că a durat 10 minute până l-au resuscitat. Dacă sunt mai mult de trei-patru minute, cred că îți pierzi memoria și e greu să îți mai recapeți cunoștința", a mai spus muzicianul.

fara descriere

Imediat după ce a ajuns la spital, contactată de reporterii WOWbiz.ro, Simona Secrier a lansat un apel disperat, printre lacrimi. „Tot ce pot să spun este că trebuie să ne rugăm pentru el. Ce pot să spun? Medicii sunt rezervați, nu știu nici eu prea multe, situația e gravă. Să ne ajute Dumnezeu, nu pot spune nimic altceva decât că sper și că mă rog", a spus Simona Secrier în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, sperând ca soțul ei, Mihai Constantinescu să mai poată fi salvat.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate