Va fi scenariul Shanghai o realitate și în Europa? Specialiștii compară situația din China cu cea de la noi: „Ceea ce vedem este o abordare cu toleranță 0 pentru COVID-19” | EXCLUSIV

Epidemiologul Adrian Marinescu și pneumologul Beatrice Mahler au comentat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, posibilitatea ca Europa să treacă la carantine asemănătoare cu cele din China.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 din ultimele săptămâni, China a instaurat o politică de tip „toleranță 0 pentru COVID”. O bună parte din populația de 26 de milioane a Shanghaiului, capitala economică a Chinei, rămâne în carantină strictă, iar oamenii depind de aprovizionarea din partea statului.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”: „Acolo am discutat întotdeauna despre o carantină în adevăratul sens al cuvântului, lucru pe care nu l-am văzut nicăieri în Europa sau în SUA.”

În 6 săptămâni de carantină, mulți locuitori ai Shanghaiului n-au putut să meargă mai departe de curtea casei lor sau de poarta complexului de blocuri în care stau. Oamenii continuă să-și exprime nemulțumirea față de guvern și din ce în ce mai multe clipuri, care arată realitățile neplăcute ale lockdown-ului din cel mai mare oraș al Chinei, trec de filtrele statului și se împrăștie pe internet.

Rezidenții au recurs inclusiv la metode neobișnuite de protest față de autorități, cum ar fi ciocnitul tigăilor și oalelor de geamuri, semn că rezervele de mâncare se împuținează într-o carantină pe care experții în sănătate publică din Occident o consideră absurdă.

„Este evident că nu putem face o comparație între ceea ce se întâmplă în China și ce întâmplă în restul lumii. E clar că abordarea a fost diferită încă de la începutul pandemiei.

În afară de momentul inițial, care i-a prins pe nepregătite, vom vedea în tot ce înseamnă istoria pandemiei că măsurile au fost absolut restrictive și că acolo am discutat întotdeauna despre o carantină în adevăratul sens al cuvântului, lucru pe care nu l-am văzut nicăieri în Europa sau în Statele Unite. Ceea ce vedem este o abordare cu toleranță 0 pentru COVID-19”, a precizat Dr. Adrian Marinescu pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Mădălina Crețan, adevărul despre moartea soțului ei: "A avut perioade în care s-a chinuit" Iris, fiica lui Nosfe, a presimțit moartea tatălui său- kanald.ro

Citeste si: O polițistă și-a dat în judecată șefii și colegii, acuzându-i că au obligat-o la sex oral, ca ritual de inițiere. Sunt trei inculpați în boxa acuzaților iar amănuntele sunt scandaloase- stirileprotv.ro

Familiile din Shanghai au fost separate după ce anumiți membri au fost testați pozitiv și tratamentele pentru alte afecțiuni au fost sistate până la noi ordine. Dovezile video care circulă pe rețelele sociale din China arată cum cei suspecți de COVID-19 sunt carantinați cu forța în centre special amenajate de stat. În anumite cartiere, un singur caz poate să ducă la carantinarea unui întreg bloc, iar oamenii nu au cum să se împotrivească.

„Din punctul lor de vedere, rezolvarea trebuie să se facă prevenind creșterea numărului de cazuri, și atunci vedem situații care sunt, uneori, dramatice, măsuri restrictive duse la extrem, modalitatea în care oamenii sunt obligați să respecte regulile fără excepții. Sigur că dă și rezultate cu efect imediat, pentru că e clar că acel lockdown duce la o izolare care să fie corectă, dar bineînțeles că e de nerealizat în alte părți. Tot foarte adevărat este că, dacă ne uităm la statistici, este că, în China, chiar dacă există un număr mare de infecții, și care este explicat de o variantă virală care se transmite ușor, Omicron, spitalizările sunt într-o mică măsură și pacienții cu complicații, internați la ATI, sunt, de asemenea, foarte puțini, ceea ce înseamnă că nu schimbă cu nimic noțiunea de conviețuirea pe care o avem cu virusul”, a adăugat Dr. Adrian Marinescu.

Citeste si: 1 din 4 oameni din Europa este obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa?| EXCLUSIV

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? Tradiții și obiceiuri străvechi!- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Restricțiile au sens când nu ai alte modalități de a proteja populația, altfel nu se justifică.”

Va fi scenariul Shanghai o realitate și în Europa Specialistii compară situația din China cu cea de la noi

Săptămâna trecută, Președintele Chinei, Xi Jinping, a subliniat că guvernul nu are nicio intenție de a renunța la politica de „toleranță 0 pentru COVID”. Mai mult, a sfătuit autoritățile sanitare să respecte politica statului fără excepții și i-a avertizat pe cetățenii nemulțumiți să nu critice sau să se îndoiască de decizia statului. Weekendul trecut, rezidenții a cel puțin 4 din cele 16 districte al Shanghaiului au primit notificări prin care li se-a comunicat faptul că nu vor mai primi mâncare din partea statului și nici nu vor putea să părăsească locuințele. În 2022, când lumea poate lupta împotriva COVID-19 cu vaccinuri, antivirale și scheme de tratament testate cu succes, un astfel de scenariu pare desprins dintr-o distopie.

„Din punctul meu de vedere, atunci când vorbești de măsuri de sănătate publică, trebuie să ai în vedere toate bolile publice, inclusiv impactul psiho-social pe care poate să-l ia o decizie, pentru că avem nevoie și de emoții frumoase și de perspectivă sănătoasă, dacă vorbim de sănătatea mentală, care este o problemă pe agenda Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta s-a deteriorat mult în ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19 cu atât mai mult. O mare parte dintre pacienții cu boli pulmonare au o afecțiune asociate cu anxietatea și depresia. 30% dintre pacienții cu astm sever au și depresie diagnosticată de un medic.(...) Restricțiile au sens, la nivel de sănătate publică, când nu ai alte modalități de a proteja populația, altfel nu se justifică. În momentul în care ai soluții terapeutice și avem vaccinuri, cred că măsurile de protecție trebuie adaptate”, le-a spus Dr. Beatrice Mahler jurnaliștilor WOWbiz.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

1 din 4 oameni din Europa este obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa? | EXCLUSIV

Care este cel mai mare ajutor în lupta cu obezitatea? Nutriționistul sportiv Serban Damian dă soluția: „Creștem nivelul de activitate fizică la minim o oră pe zi” | EXCLUSIV

Danemarca, prima țară din lume care renunță la vaccinarea împotriva COVID-19: ”Epidemia a fost înfrântă”

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023. Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră? Efectele asupra organismului!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies