Vaccin antigripal. Tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi

Vaccin antigripal. Tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi. Cine trebuie să se vaccineze antigripal.

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Vaccin antigripal


In articol:

Dacă vrei să te protejezi de gripă este indicat să faci vaccinul antigripal. Vaccinul împotriva virusurilor gripale este recomandat tututor persoanelor începând cu vârsta de 6 luni. Chiar dacă sunt anumite persoane care au risc crescut de îmbolnăvire, precum gravidele, copiii sau cei cu boli cronice, nu înseamnă că cei care se știu sănătoși nu sunt expuși și nu ar trebui să se vaccineze.

Vaccin antigripal. Potrivit specialiștilor, sezonul gripei durează în fiecare an din octombrie până în luna mai. Indicat este să te vaccinezi din timp, adică înainte de debutul sezonului de gripă pentru ca organismul să aibă timp să producă anticorpii care să se lupte cu boala, mai ales că este nevoie de o perioadă de aproximativ două săptămâni pentru acest proces. Totuși, imunizarea se poate face și în timpul sezonului de gripă. Odată cu vaccinarea, corpul va dezvolta bariere împotriva virusului gripal. Astfel, persoana care s-a vaccinat va deveni protejată în fața gripei atunci când aceasta începe să se răspândească în comunitatea din care face pare.

Vaccin antigripal. Tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi

Vaccinul antigripal nu te protejează total împotriva gripei. Chiar dacă ai făcut vaccin antigripal nu înseamnă că nu te poți îmbolnăvi. Forma gripei la persoanele vaccinate poate fi una mai ușoară, iar șansele apariției unor complicații vor fi mai scăzute. Capacitatea unui vaccin antigripal de a te proteja împotriva bolii depinde de mai mulți factori precum vârstă, starea de sănătate și asemănările dintre virusurile gripale folosite în realizarea vaccinului și formele virusurilor care circulă în comunități.

Citeste si: Simptome gripă. Care este diferența între răceală și gripă

Citeste si: Ce să bei iarna: cum îți menții imunitatea crescută

Citeste si: Fructe bune pentru imunitate de fier. Cum îți protejezi organismul în sezonul rece

 

Există un mit potrivit căruia după ce te vaccinezi faci gripă. Fals! Dacă te îmbolnăvești de gripă la doar câteva zile după ce te-ai vaccinat înseamnă doar că organismul tău nu a avut timp să reacționeze și să dezvolte anticorpi pentru a se lupta cu virusul gripal. Vaccinul antigripal nu provoacă gripă, așa cum cred anumite persoane! Vaccinul conține virusuri inactive! Vaccinul antigripal este cel care începe să construiască bariere împotriva virusurilor, dar e nevoie de aproximativ 14 zile pentru ca organismul să dezvolte imunitate și să poată reacționa atunci când vine în contact cu virusul gripal.

Vaccinul antigripal nu te îmbolnăvește de gripă, dar poate provoca în schimb reacții ușoare precum:

- roșeață, umflături, ulcerație în zona în care a fost administrat
- febră ușoară
- dureri musculare
- dureri de cap

sau reacții severe (rar întâlnite):

- dificultăți de respirație
- răgușeală
- respirație șuierătoare
- umflarea ochilor sau a buzelor
- urticarie
- amețeli
- slăbiciune
- paloare
- bătăi rapide ale inimii

Vaccin antigripal. Cine trebuie să se vaccineze împotriva gripei

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor cu vârstă mai mare de 6 luni. Vaccinarea împotriva gripei este recomandată persoanelor care fac parte din anumite grupe de risc care pot dezvolta complicații (copii, femei însărcinate sau care au născut recent, femei care alăptează, persoane în vârstă - peste 65 de ani, persoane diagnosticate cu boli cronice, persoane cu sistemul imunitar compromis), dar și persoanelor sănătoase clinic (Citește și: Gabriela Firea: 1.404 cazuri de gripă sezonieră, raportate de la cabinetele şcolare în această dimineaţă, doar din unităţile de învăţământ de stat)

Trebuie să te vaccinezi împotriva gripei dacă suferi de afecțiuni precum:

- diabet;

- astm;

- boli cardiovasculare;

- boli renale;

- boli pulmonare;

- HIV;

Un alt mit care circulă este acela că femeile însărcinate nu trebuie să facă vaccinul antigripal! Dimpotrivă, gravidele ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja și pentru a proteja și fătul de gripă și alte complicații! Vaccinul antigripal nu pune în pericol nici gravida, nici bebelușul. Gripa în timpul sarcinii poate declanșa la gravidă o serie de complicații, dar și avort, naștere prematură sau probleme de greutate la bebeluș. Dacă viitoarea mămică se va vaccina împotriva gripei, imunizarea îl va proteja pe bebeluș în timpul sarcinii și apoi, după naștere. Anticorpii vor ajunge la cel mic prin intermediul placentei și vor acționa timp de mai multe luni și după naștere.

Vaccin antigripal. Cine nu trebuie să se vaccineze împotriva gripei

Cine nu trebuie să se vaccineze împotriva gripei. Există anumite persoane care ar trebui să consulte medicul de familie înainte de a decide să se vaccineze împotriva virusurilor gripale. Deși sunt rare cazurile în care este contraindicat vaccinul antigripal, trebuie să știi când nu ar trebui să te imunizezi.

Citeste si: Infecție de coronavirus la Filarmonica Timișoara? Unul din artiști a fost internat cu febră în spital

Citeste si: Primul pacient vindecat de coronavirus! Bărbatul a fost externat și este perfect sănătos

Citeste si: Coronavirusul în pachetele comandate din China? Află dacă există PERICOL de contaminare dacă îți cumperi ceva de pe net

Cine nu trebuie să se vaccineze:
- bebelușii sub 6 luni;
- persoanele care au alergie la ou sau la alte ingrediente componente ale vaccinului. Vaccinul antigripal conține urme de ou, însă se pare că acestea sunt în cantitate foarte mică și nu pun în pericol persoanele alergice. Totuși, este bine să menționezi că ești alergic la ou înainte să te vaccinezi;
- persoanele care au făcut alergie la vaccinul antigripal în trecut;
- persoanele care au suferit sau suferă de Sindromul Guillain-Barre;
- persoanele care au febră (În cazul pacienților cu febră trebuie reprogramată vaccinarea împotriva gripei)

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate